Tak to se jednoho dne koupí výborný vykostěný bavorský bůček, na který se srdce směje. S bavorským bůčkem mám ty nejlepší zkušenosti, protože po finální úpravě je vždy krásně měkký, vláčný a šťavnatý. No a pak se přemýšlí, co s ním. V létě ho dát klasicky péct a podávat s knedlíkem a zelím se mi nechce. Láká mi nějaká letní specialitka, kouknu po možnostech. Mám zásobu rajčat, paprik, nových brambor z Čech, ty jsou nejlepší na světě a mám i alobal. Nedávno jsem koupil krásně rostlé feferonky habanero, mám i zajímavé grilovací koření v mlýnku a to by v tom byl čert, abych nevymyslel něco zajímavého, možná i čertovského. A taky, že jo. Říkejme tomu třeba Bůček habanero, a jak už název napovídá, bude to pokrm ďábelsky pálivý a tak to mám rád.

 

Suroviny:

6x alespoň 1cm silné plátky bůčku bez kosti

1 větší rajče

2 zelené papriky

1 větší cibule

3 brambory (jsou li české nové, mohou být klidně se slupkou)

Grilovací koření s obsahem soli

Sušený česnek v prášku

6x plátek habanero

Sůl

Alobal

 

Postup:

Nakrájené plátky bůčku okořeníme důkladně grilovacím kořením a sušeným česnekem.

 

Nakrájíme si cibuli na kolečka, papriku na kolečka, habanero na kolečka, brambory na silnější kolečka a rajče na kostky.

 

Rozprostřeme alobal, nejdřív na něj vložíme cibuli, pak plátky kořeněného masa, na maso dáme kolečko habanera a navrch poklademe směs krájených rajčat, paprik a brambor. Vše ještě osolíme a okořeníme.

 

Alobal s obsahem důkladně zabalíme a nejlépe zabalíme ještě do druhé vrstvy, aby vypečená šťávička, která je na tom to nejlepší, se udržela a nevytekla při grilování. A vložíme takto zabalené v alobalu do pekáče.

 

No a potom už si v troubě dáme rošt na nejvyšší příčku, rozehřejeme gril nejprve na 180°C a pekáč s balíčkem tam vložíme a grilujeme cca 20 minut. Pak teplotu snížíme na 150°C a grilujeme dalších cca 40 minut. Ve finále ještě teplotu snížíme na 140°C a ještě tak 10- 15 minut pro jistotu necháme dodělat. A máme hotovo.

Teď jen vyndat, opatrně rozbalit alobal a rozdělit spolu s vypečenou šťávičkou na talíře. A při baštění si říkat, jak je krásně na světě, když je plný stůl….

 

Dobrému jídlu zdar.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla