Tento pokrm ježí vlasy všem profi-kuchařům, vyznávajících moderní styl vaření, tzn. malé pidiporce, sice hezky stylově naaranžované a samozřejmě s patřičnou přidanou hodnotou. Aby se člověk najedl, musí si takové pokrmy dát v několika chodech a mít pořádně naditou peněženku. Nic proti, je to styl umění a pokrmy produkované současnými kuchařskými hvězdami si nic nezadají například s uměleckým obrazem nebo sochou. Prostě krása pro oči, umělecké dílo. Běžný jedlík se ale chce dobře najíst za rozumnou cenu. I tak se dá pokrm připravit líbivý, chutný a nemusí se při tom jednat o „výtvor“ nějaké závodní kuchyně. Za minulého režimu byl Katův šleh snad ozdobou jídelního lístku v každé slušné restauraci. V mnohých zůstal dodnes, protože lidé toto jídlo mají rádi, ač nekopíruje moderní styl vaření. I já jsem si „kata“ s oblibou dával a nechybí ani v mých receptech, které rád vařím. A co si o tomto jídle myslí kuchařské hvězdy, je vcelku jedno, protože mne chutná a mnohým jistě také. Tak neotálejme a pojďme si „kata“ uvařit.
Suroviny:
¾ kg vepřové krkovice
2 cibule
300 g sladkokyselých okurek
300 g sterilovaných krájených červených kapií ve sladkokyselém nálevu
Feferonky (pálivá zelená paprika apod.) dle chuti – já použil nejvyšší kategorii – Carolinu Raper (nejpálivější na světě) + české pálivé zelené papriky
Kečup, worcester
Sůl, pepř olej
Postup:
Cibuli nakrájíme na hrubší kostky. Maso nakrájíme na drobné nudličky. Okurky nakrájíme na nudličky. Scedíme červené kapie. Pokrájíme si i feferonky či pálivou zelenou papriku.
Příprava probíhá na hlubší pánvi, kde si rozpálíme trochu oleje. V něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené maso.
Osolíme, opepříme a restujeme za stálého míchání cca 10 minut, než se vydusí šťáva a maso nám změkne.
Přidáme pokrájené okurky, krájené sterilované kapie, feferonky, zakápneme několika lžícemi kečupu, přidáme trochu worcesterové omáčky, promícháme a ještě krátce pod pokličkou podusíme do úplného změknutí.
A pochoutka je na světě, „kata“ mám rád ostrého s hranolky či s chlebem. Vhodný je i jako tzv. tapas, malá příležitostná svačinka. Mňam!