Tento pokrm ježí vlasy všem profi-kuchařům, vyznávajících moderní styl vaření, tzn. malé pidiporce, sice hezky stylově naaranžované a samozřejmě s patřičnou přidanou hodnotou.  Aby se člověk najedl, musí si takové pokrmy dát v několika chodech a mít pořádně naditou peněženku. Nic proti, je to styl umění a pokrmy produkované současnými kuchařskými hvězdami si nic nezadají například s uměleckým obrazem nebo sochou. Prostě krása pro oči, umělecké dílo. Běžný jedlík se ale chce dobře najíst za rozumnou cenu. I tak se dá pokrm připravit líbivý, chutný a nemusí se při tom jednat o „výtvor“ nějaké závodní kuchyně. Za minulého režimu byl Katův šleh snad ozdobou jídelního lístku v každé slušné restauraci. V mnohých zůstal dodnes, protože lidé toto jídlo mají rádi, ač nekopíruje moderní styl vaření. I já jsem si „kata“ s oblibou dával a nechybí ani v mých receptech, které rád vařím. A co si o tomto jídle myslí kuchařské hvězdy, je vcelku jedno, protože mne chutná a mnohým jistě také.  Tak neotálejme a pojďme si „kata“ uvařit.

 

Suroviny:

¾ kg vepřové krkovice

2 cibule

300 g sladkokyselých okurek

300 g sterilovaných krájených červených kapií ve sladkokyselém nálevu

Feferonky (pálivá zelená paprika apod.) dle chuti – já použil nejvyšší kategorii – Carolinu Raper (nejpálivější na světě) + české pálivé zelené papriky

Kečup, worcester

Sůl, pepř olej

Postup:

Cibuli nakrájíme na hrubší kostky. Maso nakrájíme na drobné nudličky. Okurky nakrájíme na nudličky. Scedíme červené kapie. Pokrájíme si i feferonky či pálivou zelenou papriku.

 

Příprava probíhá na hlubší pánvi, kde si rozpálíme trochu oleje. V něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené maso.

 

Osolíme, opepříme a restujeme za stálého míchání cca 10 minut, než se vydusí šťáva a maso nám změkne.

 

Přidáme pokrájené okurky, krájené sterilované kapie, feferonky, zakápneme několika lžícemi kečupu, přidáme trochu worcesterové omáčky, promícháme a ještě krátce pod pokličkou podusíme do úplného změknutí.

 

A pochoutka je na světě, „kata“ mám rád ostrého s hranolky či s chlebem. Vhodný je i jako tzv. tapas, malá příležitostná svačinka. Mňam!

Přeji dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla