Když jsem někdy před 20 léty točil jednu svoji CD kuchařku, zmínil jsem tam mimo jiné vynikající film Zdeňka Trošky „Slunce, seno, erotika“ a v něm obsažené komentáře k tzv. „mořským potvorám“ neboli mořským plodům. Velkou bariérou se blíže seznámit s těmito pochoutkami je určitá nevzhlednost mořských živočichů, no a potom také neznalost přípravy. Při svých cestách zejména po Itálii jsem ochutnal dost mořských živočichů a mnohé i sám zkoušel připravit. Vždy měli jednoho společného jmenovatele. Lahodnou delikatesní chuť. Nejvíce k srdci mne ale přirostly krevety. Na rybím trhu můžete koupit dvě varianty krevet. Jedny, ty růžové jsou už vařené a můžete je vlastně jíst hned. Talíř těchto krevet, sklenka dobrého šumivého vína… božský pocit. Pak jsou krevety čerstvé, syrové. Ty mají tmavošedou barvu a musí se samozřejmě tepelně upravit. Dají se vařit, grilovat, smažit…. S vždy zaručeným gurmánským zážitkem. Jeden recept s krevetami si hned teď připravíme.
Suroviny:
600g větších čerstvých syrových tygřích krevet
2 – 3 stroužky česneku
Cca 10 cherry (mini) rajčat
1 chilles paprika (nebo jiná pálivá paprika)
Hrstka čerstvé petrželové natě
½ citronu
Olivový olej
1 dl bílého vína
Cca 20g másla
Pepř, sůl
Postup:
Začněme méně příjemnou prací. Je třeba oloupat krevety a zbavit je střívka.
Krevety oloupeme tak, že nejdříve jemně utrhneme hlavičku.
Potom prsty od hřbetu narušíme krunýř a odlamujeme ho. Chce to trochu cvik, po páté krevetě věřím, že vám to už půjde samo. Ocásek můžete nechat.
A je tu ještě jeden důležitý úkon po oloupání. Tím je vyjmutí střívka. Pokud by se střívko nevyndalo, mohl by se zkazit celý pokrm a práce by vyšla vniveč. Ve střívku bývá natrávený jemný mořský písek, který pak nechutně skřípe mezi zuby. Proto se tedy střívko musí vytáhnout. Vyjmeme ho tak, že ostrým nožem nařízneme oloupanou krevetu na hřbetě, tam se bude skrývat ono střívko. Bývá dobře vidět, má černou barvu. To špičkou nože vytáhneme.
Takto jsou tedy oloupané krevety připraveny na tepelnou úpravu.
Vlastní příprava musí probíhat velice rychle, a proto je dobré si vše nejprve připravit k ruce.
Takže, česnek nakrájíme na plátky, chilles nakrájíme na jemno, rajčátka na půlky, nasekáme petrželovou nať, připravíme si i kousek másla a citron. Můžeme odlít víno do skleničky pokud to nemáte v oku přímo z láhve.
A jdeme na věc, musí to teď jít raz – dva, krevety se nesmí přesmahnout, jsou pak suché a není to ono. Před přípravou krevety mírně osolíme a opepříme.
Na pánvi rozpálíme olivový olej a vkládáme tam krevety. Na větším ohni velmi krátce osmahneme z obou stran. Krevety dostanou růžovou barvu. Celý proces by měl být tak do 1 minuty. Delší tepelná úprava krevetu vysuší a není to pak ono.
Ke krevetám v pánvi přidáme pokrájený česnek, chilles, rajčata a zalijeme to vše vínem a opět jen krátce povaříme. Pánví můžeme lehce nad ohněm potřásat, aby se přísady promíchaly. Nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať, přihodíme kostičku másla, zakápneme citronem, chvilku to necháme ještě zredukovat potřásáním pánví nad ohněm a je hotovo.
Servírujte v hlubším talíři s opečeným bílým pečivem.
Dobrou chuť
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla