Budapešť, někdy 80. léta, to jsou mé vzpomínky na tento zajímavý nápoj. Na okraji Budapešti jsem navštívil rozsáhlé koupaliště, popíjel v té době „západní“ dánské pivo Tuborg, které Maďaři dělali tehdy v licenci, pojídal chléb se sádlem a s pálivou paprikou, hle, tu u stánku začali míchat něco, co jsem do té doby neznal. „Krvavá Marie“ ve volném překladu. Docela mne to tehdy složilo. Kde vlastně tento „supercloumák“ a divoký nápoj pro dnešní vlahé letní večery vznikl? Vznikl v Anglii za pohnutého období v 18. století. Za vlády Marie I. Tudorovny . Té se říkalo „krvavá Marie“, protože za své vlády během násilného potlačování katolické víry během 5 let nechala popravit stovky katolíků. Jak se nám ta historie zajímavě vrací. I dnes není katolická víra dost dobrá všelijakým těm multikulturalistům, sluníčkářům, kavárenským povalečům a kybicům,  kteří by nejraději vše, co k nám přivandruje přes oceán z kdejaké „džamahýrie“ povýšili na kulturní a náboženské obohacení na úkor evropským zažitým pravidlům. To je samozřejmě špatně, nicméně každé fanatické náboženství, i to katolické, křesťanské, jakékoliv je špatné, přehání-li se to s vírou. S náboženstvím je to jako s ohněm. Dobrý sluha, ale zlý pán. Má-li náboženství lidi učit slušnosti, úctě, pokoře, pak dobře.  Vraždí, násilní-li se ve jménu jakéhokoli náboženství, dělají -li se státní převraty a kroky o staletí zpět, ve jménu jakéhokoli náboženství, pak takové náboženství je scestné, zrůdné a je třeba bez pardonu zakázat. Takže i takové pozadí může mít vcelku známý nápoj, který si dnes připravíme. Od 18 let a neřídit!

 

Suroviny:

Cca 100 ml vodky

Cca 100 ml rajčatové šťávy

Několik vstřiků worcester a tabasca

Sůl, pepř

Rajče – kolečko

Citron – kolečko

Postup:

Do cca 200 ml dlouhé sklenice:

¼ – ½ té sklenice vodky

Zbytek dolít rajčatovou šťávou

Stříknout worcester a tabasco

Osolit a opepřit

Ozdobit kolečkem rajčete a citronu

A je to!

 

Na zdraví!

S vydařeným létem

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla