Říká se, že každý gurmán by alespoň jednou za život měl ochutnat špici steaků – steak z japonského hovězího plemene Wagyu. Nikde jinde na světě, než v Japonsku, toto plemeno nežije a vyznačuje se výjimečným mramorováním tuku v mase, který dodá masu neopakovatelnou chuť. Již několikrát jsem měl možnost plemeno Wagyu ochutnat, ale vždy mne odradila cena, která se pohybuje někde od hranice 6500Kč a více za kilo tohoto masa. Nekácejte se. Je to nejlepší stek-maso na světě.
Tuhle jdu do jednoho známého obchodního řetězce a hle, koukám, co to mají v chladicím boxu. Vidím štos steaků z Wagyu, cena 3500Kč/1kg.
Já jako znalý člověk jsem se nekácel, ale řekl si, že ta cena je asi tak nějak přiměřená. Do druhého dne jsem přemítal, zda koupit. Slavil jsem narozeniny, tak si říkám, když ne teď, tak nikdy. Druhý den přijdu do obchodu a místo štosu se špičkovými steaky už na mne zbyly asi jen 3 kousky. Gurmáni se na Wagyu přímo slétli. Za můj kousek, něco přes 100g platím necelých 400Kč a již se těším na den D, kdy si ho připravím.
Postupuji podle návodu, vybalit vydýchat a cca 1 minutu z každé strany na grilovací pánvi. Přílohu volím dušené fazolky a rucolu. A jaké tedy hovězí wagyu je?
Je chutné, je šťavnaté, má výraznou chuť, možná bych doporučoval raději 2 minuty z každé strany, samozřejmě dle výšky steaku. Je to lahůdka, nicméně kdyby byla cena někde do 1000Kč/1kg.
Jak píši úvodem, jednou za život by správný gurmán měl wagyu ochutnat, já ji ochutnal, pochutnal jsem si, nicméně lépe investovat do steaku z pravé svíčkové nebo z amerického masa – Made in USA, řádně stařeného. Výsledek bude stejně dobrý, cena podstatně nižší.