Pokrm, který dnes budu připravovat je pro opravdové nadšence a trpělivé gurmány. Není totiž hotový za hodinku, ba ani za dvě. Na druhé straně není náročný na kuchařské umění a jedinou investicí, kterou mu musíme dát je čas a trochu elektřiny či plynu navíc. Odměnou bude super pochoutka na snídani, svačinku, večeři, ale třeba i jako mls, jen tak po hlavním jídle nebo u televize. Jo a ještě něco. Nic pro příznivce zdravého stravování. Ostatně, co je dobré většinou k zdravému jídlu nepatří. Ale mne, příznivce a pamětníka doby, kdy byl svět ještě v pořádku, to nerozhodí. Přenesme se na francouzský venkov a pojďme si udělat místní výbornou, pomalu v sádle konfitovanou vepřovou pomazánku – Rilletes.

 

 

Suroviny:

1,5kg vepřového bůčku s kůží

0,5kg vepřové krkovice

1kg syrového vepřového hřbetního sádla na škvaření

0,2L vody

0,5L bílého stolního vína

Hrubá mořská sůl

Pepř

Drcený kmín

Litinový hrnec vhodný na použití v troubě

 

Postup:

Z bůčku odkrojíme kůži a odložíme ji stranou na později.

 

Sádlo nakrájíme na větší kostky, dáme do jedné misky.

 

Maso také nakrájíme na větší kostky a dáme do druhé misky.

 

Nejlépe do litinového hrnce dáme za občasného míchání na střední plamen škvařit sádlo.

 

Když se sádlo vyškvaří a jsou nazlátlé škvarky, vmícháme maso, necháme ho chvilku zatáhnout a zalijeme vodou a vínem.

 

Promícháme a na středním plamenu bez poklice necháme cca hodinku probublávat na vařiči.

 

Pak přiklopíme poklicí, rozpálíme troubu na 105°C a přiklopený hrnec se sádlem a s masem do trouby vložíme na cca 3h konfitovat.

 

Pak přidáme odloženou kůži, osolíme a necháme další cca 3 hodiny v troubě konfitovat. Teplotu držte stále 100-105°C.

 

Potom kůži vyjmeme – můžeme ji buď sníst jako pochoutku s hořčicí a křenem nebo ji rozemlít do masové směsi. Směs opepříme a okmínujeme, promícháme a necháme vychladnout.

 

Po zchladnutí vyjmeme maso děrovanou naběračkou na tác, rozpadající se maso vidličkou mírně ještě „rozbijeme“ ochutnáme, zda je chuť akorát, případně ještě můžeme osolit a okořenit. Já mám rád rilletes slanější a pikantnější.

 

Maso dáme do vhodných nádob, např. menších zavařovacích sklenic, zalijeme sádlem po okraj a necháme v chladu zatuhnout.

 

Podáváme s chlebem a čerstvou cibulkou.

 

Na něco tak dobrého budete dlouho vzpomínat.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla