Pokrm, který dnes budu připravovat je pro opravdové nadšence a trpělivé gurmány. Není totiž hotový za hodinku, ba ani za dvě. Na druhé straně není náročný na kuchařské umění a jedinou investicí, kterou mu musíme dát je čas a trochu elektřiny či plynu navíc. Odměnou bude super pochoutka na snídani, svačinku, večeři, ale třeba i jako mls, jen tak po hlavním jídle nebo u televize. Jo a ještě něco. Nic pro příznivce zdravého stravování. Ostatně, co je dobré většinou k zdravému jídlu nepatří. Ale mne, příznivce a pamětníka doby, kdy byl svět ještě v pořádku, to nerozhodí. Přenesme se na francouzský venkov a pojďme si udělat místní výbornou, pomalu v sádle konfitovanou vepřovou pomazánku – Rilletes.
Suroviny:
1,5kg vepřového bůčku s kůží
0,5kg vepřové krkovice
1kg syrového vepřového hřbetního sádla na škvaření
0,2L vody
0,5L bílého stolního vína
Hrubá mořská sůl
Pepř
Drcený kmín
Litinový hrnec vhodný na použití v troubě

Postup:
Z bůčku odkrojíme kůži a odložíme ji stranou na později.

Sádlo nakrájíme na větší kostky, dáme do jedné misky.

Maso také nakrájíme na větší kostky a dáme do druhé misky.


Nejlépe do litinového hrnce dáme za občasného míchání na střední plamen škvařit sádlo.

Když se sádlo vyškvaří a jsou nazlátlé škvarky, vmícháme maso, necháme ho chvilku zatáhnout a zalijeme vodou a vínem.


Promícháme a na středním plamenu bez poklice necháme cca hodinku probublávat na vařiči.

Pak přiklopíme poklicí, rozpálíme troubu na 105°C a přiklopený hrnec se sádlem a s masem do trouby vložíme na cca 3h konfitovat.


Pak přidáme odloženou kůži, osolíme a necháme další cca 3 hodiny v troubě konfitovat. Teplotu držte stále 100-105°C.

Potom kůži vyjmeme – můžeme ji buď sníst jako pochoutku s hořčicí a křenem nebo ji rozemlít do masové směsi. Směs opepříme a okmínujeme, promícháme a necháme vychladnout.

Po zchladnutí vyjmeme maso děrovanou naběračkou na tác, rozpadající se maso vidličkou mírně ještě „rozbijeme“ ochutnáme, zda je chuť akorát, případně ještě můžeme osolit a okořenit. Já mám rád rilletes slanější a pikantnější.


Maso dáme do vhodných nádob, např. menších zavařovacích sklenic, zalijeme sádlem po okraj a necháme v chladu zatuhnout.

Podáváme s chlebem a čerstvou cibulkou.

