Když jsem se dnes, den před Štědrým dnem, rozhodl dělat bramborový salát, ani jsem neměl v úmyslu recept zveřejňovat, tak jsem ani nefotil postup. Nejsem totiž moc „salátový typ“, většinou si jen zobnu salátu, aby se neřeklo, abych měl pak místo v žaludku na štědrovečerního kapra, kterého zbožňuji. Překvapila mne ale lahodnost tohoto salátu a proto se podělím o recept. Snad laskavý návštěvník mého webu promine absenci fotek na pracovní postup, jak je jinak zde zvykem. Ale ten recept je tak výborný, že zítra o štědrovečerní večeři se přetláskám nejen kaprem, ale i tímto salátem. Určitě bude chutnat i mým spolustolovníkům a pevně věřím, že i vám.
Suroviny:
1kg brambor vhodných na salát – typ A
Cca 200 ml láku z naložených okurek
250g mrkve
150g petržele
¼ celeru
2 jablka
3 cibule
Cca 5 sterilovaných okurek
4 vejce
2 lžíce hořčice
200ml rostlinného oleje
400ml kvalitní majonézy
Vinný ocet
2 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, špetka tymiánu
Sůl, pepř
Postup:
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a tymiánem do měkka a necháme je vychladnout. Potom vychladlé oloupeme, nakrájíme na menší kostičky nebo na to ideálně použijeme bramborové krájecí sítko, vložíme do menší mísy. Zalijeme nakrájené brambory v misce lákem z okurek, promícháme.
V kořeněné vodě dále uvaříme do měkka očištěnou kořenovou zeleninu, nakrájíme na kostičky do další misky.
Vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme a oddělíme žloutky, které důkladně rozmícháme v další misce s olejem a hořčicí. Bílky nasekáme na kostičky a přidáme ke směsi se žloutkem.
Oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme také na kostičky do další misky. Přidáme okurku také nakrájenou na kostičky.
Do další misky nadrobno nasekáme cibuli a spaříme vroucí vodou, scedíme.
Tak a teď jdeme do finále. Do velké salátové mísy vložíme všechny připravené suroviny z menších misek, osolíme a opepříme, ochutíme vinným octem a vmícháme majonézu. Důkladně vše promícháme, přikryjeme fólií a dáme do chladu odležet do druhého dne. Salát je však výborný už těsně po přípravě. Věřím, že to zvládnete stejně dobře jako já. Dobrou chuť.

