Byly doby, kdy na vesnicích bylo blaze teď při podzimu. V každé chalupě prasátko, na podzim se zabíjelo a setsakra, to byly hody. Lidé byli štědří, pokud jste měli štěstí a na ves zavítali o zabijačce nebo o jiné slavnosti, s prázdnou jste neodešli. Jitrnice, jelita, ovárek, zabijačková polévka do výslužky, k tomu pivo teklo proudem a samozřejmě se popilo i něco ostřejšího. Lidová muzika, tanec. Jo, to byly časy. Dnes si každý hraje na svém písečku, spolkový život pomalu mizí, zabijačky se omezují zákony, lidové veselice ubývají. Ono asi není žádoucí, aby se lidé veselili, jako za starých časů. Co kdyby si náhodou staré časy připomenuly a třeba to, že ne vše bylo tak špatné, jak se dnes tvrdí. Ideální je dnes lidi děsit, strašit a držet v nejistotě a zadlužit, aby byli poslušní, nereptali a makali do úmoru.

Proto není od věci si občas staré dobré časy připomenout, časy, kdy svět byl ještě v pořádku – na Východě i na Západě. Třeba právě vzpomínkou na hodování, veselice, právě na vesnicích. Rád jsem se vesnických společenských akcí zúčastňoval a dodnes rád vzpomínám.

Na zabijačkách se mimo již zmíněných pochoutek dělala jedna dobrota, kterou mi dnes standardní  řezník  v obchodě neudělá. Je to pečený prejt v pekáči. Naposledy jsem tak dobrý prejt kupoval v Praze na Arbesovo náměstí, ale to už je hodně let. Tehdy soukromý řezník ho tam pekl. Pak řezníka pojmul nějaký korporát a bylo po v pekáči pečeném prejtu )-:

Ale já recept na pečený prejt znám a mám. Zrovna teď jsem na něj dostal chuť. Není nic jednoduššího si ho připravit, ale rovnou povím, že je to dost pracné. Ale my, co jsme tuto jedinečnou pochoutku zažili, trochu náročnější a méně příjemnou přípravu zvládneme, protože na konci všeho nás čeká skvělé pochutnání. A vo tom to je, pojďme na to.

 

 

Suroviny:

1 vepřové zadní koleno

1kg vepřového bůčku

1kg vepřových jater

Kořenová zelenina, cibule

500g housek či rohlíků (bez špiček) nebo ideálně směs do žemlových knedlíků Knödel Brot – koupíte v Bavorsku v supermarketech v oddělení s pečivem – tuto směs používám nejraději, protože už je připravená, nadrobená.

1 – 2 paličky česneku prolisovaného

50g škvařeného sádla

Koření:

1 lžíce drceného nového koření

1 lžíce mletého pepře

1 lžička mletého muškátového ořechu

3-4 hrsti rozemnuté majoránky

Sůl dle chuti

 

Postup:

Maso, mimo jater, dáme vařit do osolené vody s kořenovou zeleninou a cibulí do měkka.

 

Po uvaření a zchladnutí maso vykostíme a rozsekáme na jemno, odložíme do mísy. Vývar si v hrnci schováme na později.

 

Syrová játra očistíme od šlach, nakrájíme je na kostičky a semeleme mlýnkem do extra misky. Tuto práci dělám hrozně nerad, není to příjemná práce, ale je nezbytná.  A čištění mlýnku taky nepatří mezi práci snů, ale věřte ve skvělý výsledek na konci nebo pověřte rodinného pomocníka, co tuto práci, odměnou za závěrečné pochutnání udělá (- :

 

Do hodně velké mísy nasypeme žemle a trochu je zkropíme vodou, aby se nasákly. Ručně promícháme, přebytečnou vodu vymačkáme.

 

A máme připravené vše na finální míchání.

Do nasáklých žemlí přidáme rozemletá játra a opět ručně důkladně promícháme. Opět nic příjemného, ale viďte ten výsledek na konci, který dnes u řezníka nekoupíte.

 

Do řádně promíchané směsi mletých jater a žemlí přimícháme rozsekané maso z ovaru a opět řádně promícháme. Okořeníme lisovaným česnekem a kořením, přidáme několik naběraček vývaru z ovaru. Opět řádně promícháme. Dle chuti můžeme přisolit, ale jelikož vývar již solím, záleží na chuti.

 

 

Je li vše řádně ve velké míse promícháno a propojeno, vymažeme pekáč sádlem a směs prejtu nalijeme do vymazaného pekáče, povrch uhladíme stěrkou.

 

Horkovzdušnou troubu rozpálíme na 120°C a pekáč se směsí cca na 1h na středním roštu pečeme. Potom zvýšíme teplotu na 200°C a ještě tak 20-30 minut pečeme na horním roštu, aby se udělala pěkná kůrčička na povrchu.

 

Náročnou práci máme za sebou, teď už čeká jen to příjemné. Prejt servíruji s bavorským zelíčkem (se špekem) a na plátky nakrájenou okurkou. Jiné přílohy netřeba, ale jestli jinak nedáte, ideální je chleba ač se na něj těžko vydělává, případně brambor nebo bramborový bavorský knedlík. Ale já dobré věci jím samotné.

Vynikající chuť vám prostřednictvím toho webu neukážu, tak nezbývá, než abyste si to připravili sami, ale věřte, že pokud to uděláte, jako já, jiný prejt chtít nebudete.

 

S láskou k dobrému jídlu

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla