Kdo se o své dovolené v létě toulá středomořím, jistě mu neunikla pochoutka, která nechybí na žádné správné středomořské tabuli s jídlem. Jsou to grilované lilky, které, ač jsem spíš milovník masa, jsem si velmi oblíbil. Jen připomenu, že tímto způsobem se dají grilovat i cukety nebo třeba papriky. Příprava není složitá, chuť znamenitá, tak hajdy pro suroviny a jdeme na věc.
Suroviny:
2 lilky
cca 10 polévkových lžic olivového oleje
2-3 špetky hrubé mořské soli
2-3 špetky sušeného rozmarýnu (může být třeba i provensálská směs či oregano)
Postup:
Lilky nakrájíme na kolečka cca 0,5cm tlusté a dáme do větší mísy. Zakápneme tak 5 lžícemi olivového oleje. Každé kolečko by mělo být trochu nasáklé olejem. Olivovým olejem nešetřete, raději více než méně.
Rozpálíme grilovací pánev (nebo gril) a na středním ohni kolečka lilku z každé strany cca 4 minuty grilujeme.
Odkládáme do misky a hotové ještě zakápneme minimálně 5 lžícemi olivového oleje, jemně okořeníme a osolíme.
A pak už si jen pochutnáváme na této znamenité lahůdce
Dobrou chuť a krásné Velikonoce
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla