Kdo se o své dovolené v létě toulá středomořím, jistě mu neunikla pochoutka, která nechybí na žádné správné středomořské tabuli s jídlem. Jsou to grilované lilky, které, ač jsem spíš milovník masa, jsem si velmi oblíbil. Jen připomenu, že tímto způsobem se dají grilovat i cukety nebo třeba papriky. Příprava není složitá, chuť znamenitá, tak hajdy pro suroviny a jdeme na věc.

 

Suroviny:

2 lilky

cca 10 polévkových lžic olivového oleje

2-3 špetky hrubé mořské soli

2-3 špetky sušeného rozmarýnu (může být třeba i provensálská směs či oregano)

 

Postup:

Lilky nakrájíme na kolečka cca 0,5cm tlusté a dáme do větší mísy. Zakápneme tak 5 lžícemi olivového oleje. Každé kolečko by mělo být trochu nasáklé olejem. Olivovým olejem nešetřete, raději více než méně.

 

 

Rozpálíme grilovací pánev (nebo gril) a na středním ohni kolečka lilku z každé strany cca 4 minuty grilujeme.

 

Odkládáme do misky a hotové ještě zakápneme minimálně 5 lžícemi olivového oleje, jemně okořeníme a osolíme.

 

A pak už si jen pochutnáváme na této znamenité lahůdce

 

Dobrou chuť a krásné Velikonoce

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla