O Adventu by se měl držet půst. Jenže jděte do obchodu, když se na vás směje krásně rostlá selská kachnička, navíc ještě ve slevě, jak se mi to stalo v roce 2016, právě v tomto adventním čase. Kupuji dvě, jednu na hned a jednu do foroty a téma nedělního vaření je jasné. Myslím si, že i váš farář by tento drobný prohřešek rozřešil maximálně drobným pokáním ve formě tuplované modlitby před spaním. A pánové! Spojte příjemné s užitečným, udělejte tuto kachnu svým drahým polovičkám a myslím si, že vám projde i malá „opička“, kterou si při vaření můžete navodit, neboť věřím, že nezůstane s tou manipulací s pivem jen u podlévání kachny… (-:
Zajistíme si:
1 kachnu
sůl, kmín, pepř
a kvalitní černé pivo cca 250ml na podlití kachny
Na přílohu houskový, ale klidně i bramborový knedlík a dušené červené jablečné zelí
Postup:
Kachničku v pekáči řádně nasolíme, kachna snese soli více, dávám důraz i na prosolení zevnitř v trupu. Potom popepříme čerstvě mletým pepřem a pokmínujeme. Necháme tak hodinu odležet při pokojové teplotě. Podlijeme cca 0,3l vody.
Pečící troubu rozpálíme na 200°C, vložíme pekáč s kachnou a tak půl hodiny zprudka pečeme
Když se kachna zatáhne a pustí tuk, přilijeme tak 250ml černého piva, zbytek nalijeme do sebe a nemusí zůstat jen u toho jednoho (-:
Teplotu trouby snížíme na 140°C a pečeme cca 2 hodiny, než se šťáva vydusí, občas během pečení povrch kachny potřeme výpekem. Ve finále podlije cca 0,3l vody a zase na 200°C tak půl hodinky ještě pečeme, aby kachna získala zlatavou kůrčičku.
Podávám s knedlíkem, červeným zelím a samozřejmě s pivem
Dobrou chuť a pohodový předvánoční čas beze spěchu a stresu vám přeje
Pavel Čermák