Bavorská a česká kuchyně má mnoho v základu příbuzného. Tzv. zabijačkové pokrmy se proto hojně a s gustem konzumují jak u nás, tak u našich západních sousedů. Kdybych nepochytil tento recept v souvislosti s letošním Oktoberfestem, který snad žádnému správnému gurmánovi a pivaři nemusím blíže představovat, zařadil bych jej do klasické české kuchyně. Ale vzhledem k uvedené skutečnosti ho přidávám do bavorské kuchyně. Jedna maličkost, a to jablko, z klasického prejtu udělá docela zvláštní a zajímavý pokrm na kterém si nyní pojďme společně pochutnat.

 

Připravíme si:

2 jelita nebo 300g základu jelítkového prejtu

1 větší jablko

1 větší cibuli

vepřové sádlo

polévkové koření, pepř, majoránku, mletý kmín nebo směs zabijačkového koření na případné dochucení

 

 

Postup:

Cibuli a okrájené jablko zbavené jadřince nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném sádle dáme zesklovatět cibuli a přidáme nakrájená jablka.

Mírně vše osmažíme a přidáme jelítka ze kterých jsme sloupli střívko.

Jelítka s osmahlou cibulkou a jablkem promícháme a tak 15 minut ještě na mírnějším ohni zredukujeme za občasného míchání, aby se chutě spojily.

Je li třeba, nakonec dochutíme kořením.

Podáváme s kysaným zelím, pokud samozřejmě chcete, možno konzumovat i s chlebem nebo vařenými brambory a zapíjíme lahodným pivem.

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla