Přiznám se vám, že do asijské kuchyně ač ji mám rád, moc nefušuji, protože je dosti složitá na ingredience a postupy. Některé pokrmy ale jsou vcelku dostupné i pro běžného Evropana a jeden z nich je čínský kuřecí salát, který jistě znáte z různých asijských bister. Když jsem si ho prvně připravoval, nadchla mne lahodná sladkokyselá chuť a jednoduchost. Proto u nás v ledničce vydrží opravdu velmi krátkou dobu a brzy se po něm jen zapráší, což věřím, že se tak stane i u vás. Jdeme na to.

 

Suroviny:

3 kuřeci stehna

1 okurka hadovka

1-2 paličky česneku (pokrm snese větší množství česneku)

Koření: pepř, chilles příp. sůl (nemusí být, nekořeníte li jako já)

Na zálivku:

12 lžic sojové světlé omáčky

3 lžíce cukru

9 lžic octa 6%

3 lžíce rostlinného oleje

 

Postup:

Stehna dejte vařit do hrnce v osolené vodě spolu s polévkovou zeleninou. Vývar následně možno použít na polévku. Vaříme pomalu cca 1 hodinu, při vaření sbíráme pěnu, aby byl vývar čirý.

Než se maso uvaří, nakrájíme si do mísy opranou okurku na nudličky.

Prolisujeme k okurce oloupaný česnek.

Připravíme si do misky zálivku ze sojové omáčky, octa, cukru a oleje.

Uvařené maso obereme od kostí a nakrájíme na hrubší kostky.

Přidáme do mísy k okurce s česnekem, promícháme, zalijeme připravenou zálivkou, promícháme a necháme odležet v chladničce, případně dochutíme kořením, je li třeba.

Podáváme jako předkrm nebo chutnou svačinku či večeři nebo chuťovku k pivu a vínu. Originalitu pokrmu podkreslíme konzumací asijskými hůlkami.

A jeden tip nakonec: Salát je vynikající i ze samotných kuřecích kůží, pokud je máte možnost opatřit. V tomto případě vaření kůží cca ze 2 kuřat zkraťte na maximálně ½ hodiny a upravte množství na zálivku v patřičném menším poměru.

Přátelé, dobrou chuť přeje Pavel Čermák

Svět dobrého jídla – svět, kde je stále dobře