Kamkoli jedu, vždy koukám okusit nějakou místní specialitu. V současném globálním světě se to stává čím dál, tím složitější, vyhlášené zemské speciality si dáte dnes napříč celým světem a chutnají téměř stejně jako v zemích původu. Přesto však existuje dost dobrot, pro které musíme cestovat tam, kde přišly na svět a tam si je také nejlépe vychutnáte. A kdo je vnímavý originalista, trochu to „obšlehne“, stejně jako já, a doma si pak ve formě té místní speciality připraví hezkou vzpomínku na pobyt v dané zemí, v daném městě.  Nedávno jsem navštívil dánskou Kodaň a utkvěl mi v paměti velice chutný a lahodný místní nápoj. Něco tak dobrého se hned tak nevidí. Mluvím o dánském svařeném vínu zvaném „glog“. A když vám ho připravuje paní původem z latinskoamerického Equadoru, musí v něm být jako přidaná hodnota něco temperamentního, co podkreslí ještě více chuť tohoto zimního nápoje. V tomto glogu byly totiž přidány jedlé kaštany, v zemích, jejichž jazyk se vyvinul z latiny, nazývané „maroni“. Ostatně tak se nazývají třeba i v Německu. Jedlé kaštany nasají chuť svařeného vína, svařené víno přebere chuť po kaštanech a výsledkem je něco tak originálního, na co budete dlouho vzpomínat. Blíží se Advent a Vánoce, ideální doba si dánské svařené víno „glog“ připravit.

 

Suroviny:

1,5l klasického svařeného vína

3-4 polévkové lžíce medu

Hrst hrozinek

100-200g pečených jedlých kaštanů

 

Příprava:

Do hrnce dáme med, hrozinky, svařené víno a pomalu prohříváme, nevaříme

 

V troubě si upečeme jedlé kaštany, před pečením je propíchneme nožem do kříže, aby neexplodovaly, pečeme cca 25 minut na 180°C.

 

 

Kaštany vyloupeme a rozdrobíme do svařeného vína.

 

Je-li vše ohřáté cca na 80°C, můžeme nalévat do šálků a pochutnávat si.

 

Ve zdraví prožitý zbytek podzimu, s láskou k dobrému jídlu a pití.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla