„Je cosi prohnilého ve státě Dánském“……, zněla slova klasikova. Nevím jak kdysi, ale teď ta slova neplatí ani za mák. Ve státě Dánském, respektive v království Dánském a v jeho hlavním městě Kodani je krásně, nádherně. Dánové patří k nejspokojenějším lidem na světě a vypadá to i podle jejich ochoty, klidu a radosti ze života. Na ulicích, v metru, v obchodě se nikdo nikam nehrne, pěkně vše v klidu a pohodě, člověk jen tu pohodu závidí.  Češi by si mohli brát vzor, příklad a inspiraci. Teď o coroně je Dánsko díky rozumným, uvědomělým a chápajícím nesobeckým lidem z 90% proočkováno proti coroně a můžou si tam dovolit tu taškařici, že se tam mimo mezinárodního letiště nikde nenosí roušky-respirátory, případně je to na každého volbě. Zažili jsme pána v metru proti nám, který, když spatřil nás, cizince, vytáhl roušku a nasadil si ji,…. jediný v metru. Nedivím se mu, když mají slovanské země nejhorší pověst v chování vůči opatřením na coronu ve světě.

Cca 1:20h letadlem z Prahy a sedáte na mezinárodním letišti v Kodani, povede-li se vám sehnat letenka výhodně, dá se do Kodaně přicestovat letadlem za cenu vlaku Praha – Ostrava. A to se jistě vyplatí, protože vás tam čeká nejeden gurmánský zážitek, na který se nezapomíná.  Dánské potraviny platí za nejlepší na světě. Restaurace, občerstvení, lahůdkárny, markety s dobrotami, vzhůru do velkoměsta.

 

 

Když už jednou v Kodani budete, zajděte minimálně na pověstný Nyhavn kousek od náměstí Kongens Nytorv, kam vás z letiště odveze přímá linka metra. Strojvedoucího ve vozech kodaňského metra nehledejte, vše je automatizované a řízené počítači, metro jezdí bez strojvedoucího. 24h jízdenka vyjde na 80 DKK na 4 městské okruhy, což vám bohatě stačí včetně letiště na jízdu po městě. Klasické barevné domky na Nyhavnu, lodě v kanálu a samozřejmě nespočet příležitostí pojíst něco dobrého, jak v dražších restauracích, tak doslova za pár korun ve stáncích, kterých je nespočet ve srovnatelné kvalitě.

 

Neodolám hot-dogu, krásně zdobenému kečupem, hořčicí, oblohou ze zeleniny a rožněné cibulky. Tak vynikající párek, jemňoučký, lahodný jsem v životě nejedl. Bóže, to jemňoučké střívko….. Cena 20 DKK, což vaši peněženku rozhodně nezruinuje. Jídlo v restauraci se pohybuje kolem cca od 150 DKK++, ale za své peníze dostanete opravdu kvalitu a úroveň.

 

Přilétáme do Kodaně ale hlavně na Halloween v parku Tivoli.

 

Láká mne neobyčejná podívaná dýňové,  strašidelné výzdoby a ta atmosféra tam v Tivoli. Vstup je na české poměry trochu dražší, ale přidaná hodnota ze zážitků je podstatně vyšší. Možno zvolit vstup včetně atrakcí nebo jen vstup a atrakce si zaplatit.

 

Tivoli vévodí známá krkolomná horská dráha, být o 20 let mladší, neváhal bych se svézt, ale nyní raději už ne. Vypadá to vážně vražedně.

 

Nyní dávám přednost kochání se krásou haloweenské výzdoby, vychutnání si vynikající kávy a nesmím zapomenout na tradiční dánské svařené víno, „glog“. To ochutnejte, i kdybyste si měli nechat vrtat koleno pro poslední dánskou korunu. Cena okolo 50 DKK za kalíšek, ale takovou pochoutku jste nezažili. Můj glog je od paní pocházející z Equadoru, která jej obohatila o pražené kaštany a rozinky, když dopijete, závěrečnou chuťovou tečku kaštanů a hrozinek vyjíte lžičkou. Rozhodně vyzkouším doma před nadcházejícími Vánocemi.

 

 

A co se v Dánsku hlavně jí? Dominuje „smorrerbrod“, poctivě obložený chléb, rybou, paštikou, masem, nazdobený zeleninou. Naučil jsem se již „chléb s máslem“ , jak zní překlad, dělat a záleží na fantazii, čím si chléb ozdobíte. Zapomeňte na českou skromnost, smorrerbrod vždy je bohatě zdoben a musí vás nasytit. A tak to má být. Pak samozřejmě ryby a maso z prasátka. Dánská potravina je špička. Dánové mají své hlavní jídlo až večer. Přes den se jí právě ty různé obložené chleby, hot-dogy atd. Velice levně se dá najíst u Mc Donalda, ale to mne rozhodně neoslovuje. Když někam přijedu, dávám přednost místním dobrotám.

 

Dánsko je vyhlášené svými paštikami, které se úspěšně kdysi prodávaly i v našem socialistickém Tuzexu, tehdy ještě s jakousi exotickou příchutí zapovězeného Západu. Byla to i tenkrát pochoutka. Proto navštěvuji Netto na ulici Vestenbrogade, Netto je můj oblíbený obchod i v Německu. Paštik je tam nespočet a za docela směšný peníz. 500g klasická paštika za 10 DKK.

 

Ochucená paštika na francouzský způsob, rovněž 500g za 20 DKK. Nekupte to.

 

Chutnal jsem i vynikající lososovou paštiku z pravého lososa – žádné náhražky. A pak vám některý hlupák tvrdí, že je v Dánsku draho. Ani náhodou a minimálně za své peníze dostanete špičkovou kvalitu, na které si pochutnává i dánská královna. Nesrovnatelné s českými fujtajbl produkty, za které je škoda vyhodit peníze plus riskujete nějaký zdravotní problém. Dokonce si dovolím tvrdit, že dánské potraviny jsou o 50% – 100% lepší než německé a to na ty německé nedám dopustit.

Jestli jsem vás trochu navnadil, vyrazte na výlet do Kodaně, dobrodruzi to prý dělají i na otočku. Ráno z Prahy érem do Kodaně a večer zpět. Já jsem takhle za mlada létal za nočním životem do východního Berlína. My máme rádi už trochu pohodlí, tak jsme zajistili hotel cca 10 minut od Tivoli na rušné třídě Vesterbrogade, který byl asi nejdražší záležitostí celého výletu, ale neděste se, neuškubou vás tam jako v Praze. Noc cca nějakých 900 DKK pro 2 osoby, ráno do růžova vyspalí metrem na letiště a za 1:20h i s pojezdem po letišti jste zase v bláznivém Česku.

 

Zůstaňte s dobrým jídlem a s dobrou pohodou.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla