Včera jsem navštívil v Česku soukromníka, který se holedbal, že ten den bude udit ryby. Na takovou výzvu slyším a už, už tam kupuji uzené pstruhy a uzené makrely. Makrela je výborná ryba, ale musí být cokoli z ní připravované z čerstvé ryby. Jinak to je špatné. V Bavorsku miluji grilované makrely „stekerlfish“. To je boží pochoutka. Tam to umí, v Česku bych tušil gastronomický průšvih z nečerstvých mražených ryb či co podobného, protože se tu za 30 let nenaučili ani pořádně grilovat vepřové koleno. Ale ať neodbočuji. Ryby od toho soukromníka přináším domů a nedočkavě chutnám. Očekávám řádně nasolené, kořeněné a po švestkovém dřevu vonící ryby. Bohužel se ukazuje, že uzené ryby jsou takový průměr, co koupím v české rybárně či v bavorském supermarketu. Jsem docela zklamán. Pstruzi se sní, trochu si je upravím k obrazu svému, ale z makrel, kterých jsem koupil zbytečně moc, si holt udělám pomazánku, která mě právě teď napadla. Výsledek není špatný. Kdo chce, může zkusit se mnou.

 

Suroviny:

2 uzené makrely

½ cibule, lahůdková jarní cibulka

100g másla

1 stroužek česneku

Chilli nebo tabasco

Sůl, pepř

Worcester

Olivový olej

 

Postup:

Uzené makrely obereme do mísy, pokud možno vyndáme všechny kosti, na které narazíme.

 

Přidáme koření, máslo, pokrájený česnek, chilles, zakápneme worcesterem a olivovým olejem.

 

Vidličkou vše promačkáme, promícháme a propojíme. Ve finále přidáme jarní lahůdkovou cibulku nebo třeba petrželku, kopr atd, co máme na dochucení po ruce a je hotovo.

 

Nechám ještě tak hodinku v ledničce, aby se propojily ingredience a možno mazat na chleba.

 

Výborná svačinka nebo večeře.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla