Podzim značí sklizeň. Sklizeň téměř všeho, co hospodáři dá jeho statek. Vzpomínám na sklizeň jablek, na výpravy na kukuřičná pole pro slaďoučké klasy kukuřice nebo třeba na bramborové brigády, kde se zažilo mnoho srandy a veselí. Jinak podzim moc nemusím, protože přestává být teplo, které miluji a předznamenává zimu.

Co s načatým podzimem? Vyrážím dnes na jeden statek ve středních Čechách, kde se koná dýňový festival s možností pojíst zajímavé pokrmy právě z dýní. Přiznám se, že jsem z dýní ještě nic nejedl, tak se docela těším. Bohužel mne ale pokrmy tam podávané moc nenadchly, ale zaujala mne jedna dýňová odrůda – špagetová dýně. Kupuji 2 kousky za docela rozumnou cenu a už se těším na večer, až s nimi budu experimentovat. O špagetových dýních jsem hodně slyšel, prý dokážou nahradit klasické špagety. To se tvrdit nedá, je to přeci jen něco jiného, přesto si pochutnávám, protože jsem si k přípravě našel vlastní cestu a rozhodně bych se nebál dál se špagetovou dýní experimentovat.

 

Jak ji tedy vůbec připravit? Hodně jednoduše.

Špagetovou dýni rozpůlíme a dáme cca na 30 minut na pekáči do rozpálené trouby na 180-200°C.

 

Vyndáme, necháme chvíli vychladnout a lžící vydlabeme střed s jádry, který vyhodíme.

 

Dýni posolíme, popepříme, zakápneme olivovým olejem, nebál bych se přidat pár kapek tabasca a to je tak nějak základ přípravy.

 

Mám rád jídla pikantní, a proto si dělám na pánvi směs, jako na špageti „aglio olio“, tzn. na plátky nakrájený česnek krátce zpěněný v olivovém oleji. A tuto směs obohacenou ještě o plátek chilli papričky Habanero naliji do vydlabaného středu dýně.

 

Od středu vydlabávám vidličkou jemné „špagetky“, promísím se směsí  olivového oleje s česnekem a už, už si pochutnávám. Pokrm je to jistě zajímavý a já si myslím, že pokud špageti dýni napříště seženu, jistě obohatí každoročně můj podzimní jídelníček.

 

Inspirací se mi honí hlavou více. Co takhle s rozškvařenou kvalitní slaninou, zakápnuté sojovou omáčkou nebo třeba s nějakým sugem na špageti? V těchto kombinacích se přidaná hodnota netradiční zeleniny jistě znásobí.

Přeji vám příjemný podzim, stálé zdraví a samozřejmě dobrý apetit.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla