Tentokrát opět s vařením zamíříme do dálek. Soljanka je tradiční ruský pokrm, který se v Rusku jí častěji, než boršč, další ruská klasika. Ale hojně se soljanka vařila i v bývalém východním Německu – v DDR. V mládí jsem rád létal do Berlína, toho východního, abych byl přesný, za zábavou a nočním životem. Letenka z Ruzyně na letiště Schönnefeld tehdy stála 209 Kčs tam a 209 Kčs zpět.  Táhl mne ruch tohoto velkoměsta, rád jsem se toulal kolem Brandenburské brány a lačně koukal do západního Berlína, kde byl život asi tehdy ještě rušnější. Mé kroky pak směřovaly po třídě Untere den Linden na Alex (Alexanderplatz – centrální berlínské náměstí), kde se to hemžilo podniky a bary, nočními podniky a to bylo něco pro osmnáctiletého kluka. Po bujarých nocích, kdy absolutně padala jazyková bariéra člověka honila mlsná na vyprošťováka po flámu. A v Berlíně s tím jistě počítali. Místní bufety otevíraly časně ráno, ať na Alexu nebo třeba na U- Bahnu Fridrichstrasse nebo Ostbahnhofu. Samozřejmostí na bufetovém stole byla konvice překapávané kávy a jídelní lístek, který musel obsahovat právě ruskou polévku, zvanou „soljanka“. Možná se ta z DDR trochu liší od původní ruské receptury, ale já ji zbožňuji, stejně jako boršč a šašlik. Nedávno, nyní pro změnu v dřívějším západním Německu, potažmo v Bavorsku mne velice potěšilo, když jsem viděl „soljanku“ u pultu s masem a uzeninami řetězce Netto. Ježíž, to jsem si po dlouhé době pochutnal. A zatoužil si „soljanku“ připravit vlastními silami. A věřte, že se to povedlo na jedničku. Pojďte do toho se mnou.

 

Suroviny:

50g kvalitního špeku

100g anglické slaniny

100g šunkového salámu

100g gothaje

100g salámu Vysočina

Nožička debrecínského párku

2 pikantní klobásy (uzenky)

1 větší cibule

3 lžíce rajčatového protlaku

1 rajče

5 stroužků česneku

2 červené papriky

5 kyselých okurek nebo ruských slaných okurek pro originalitu (seženete 100% v německém řetězci EDEKA)

2 bobkové listy

1 lžíce mleté papriky

1 chilli

Pepř mletý dle chuti

Kelímek kyselé smetany

Hrstka pažitky

Hrstka natě petrželky

Hrstka kopru

Citron

Kapary

 

Postup:

Uzeniny si nakrájíme na kostky a proužky, cibuli na kostičky, papriku na proužky, česnek na plátky – rozdělíme do extra misek. Tak máme nachystáno na přípravu základu.

 

Slaninu se špekem v hrnci osmahneme.

 

Přidáme měkký salám (šunkový a gothaj) a chvíli opékáme, mícháme spolu se slaninou.

Pak přidáme Vysočinu, klobásy, zase chvíli osmahneme a přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět.

 

Přidáme rajče na kostky pokrájené a také rajský protlak, promícháme a chvíli zredukujeme.

Přidáme česnek nakrájený na plátky, papriku nakrájenou na proužky a zase krátce osmahneme.

Přidáme okurky na proužky nakrájené, lák z okurek cca 200ml, zalijeme horkou vodou, přidáme koření (bobkový list, pepř, mletou papriku, chilli), přivedeme k varu a vaříme cca 30 minut.

 

Zvolíme – li nezahuštěnou verzi, dál už jen před dovařením doladíme chutě kořením příp worcesterem, já dávám přednost zahuštěné polévce, proto přidám před závěrem vaření ještě zahušťovadlo Mondamin (k dostání v Německu v každých potravinách) – nemáte-li, postačí závrtek z hladké mouky nebo jíška.

 

Nakonec vmícháme bylinky (nať petržele, pažitku a kopr) a můžeme podávat.

 

Servírujeme se lžící kysané smetany,  ¼ citronu a kapary, příloha bílé pečivo, ale já, jak mne znáte, přílohy extra nemusím.

 

Věřím, že si na tomto pokrmu pochutnáte stejně skvěle jako já a všichni okolo mne.

S láskou k dobrému jídlu

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla