Horké letní dny, to není doba na nějaké složité vaření. Pohodička u vody, klídek a odpočinek, pěnivý mok, to v těchto dnech vévodí. Vzpomněl jsem si právě v těchto nádherných letních dnech na pokrm, který jsem vždy s velkým úspěchem dělal svým přátelům. Jednoduchý pokrm, který nevyžadoval moc času, vystačil si se základními dostupnými surovinami a při večerech u táboráku byl kulinářskou hvězdou. Jistě na mé brambory nezapomenou jistí Holanďané, kterým jsem někdy před více než 30 léty dal ochutnat. Tehdy jsem sehnal opravdu pěkně pálivé slovenské papriky, nešetřil jsem pepřem a výsledek byl více než ohnivý. Holanďané asi moc zvyklí na pálivé nebyli a po konzumaci museli hodně dlouho pak hasit českým pivečkem. Takže, mé čundr country brambory jsou čundrácký pokrm spíš pro drsnější nátury a nikoli pro primadony. Musí pálit, aby byla u táborového ohně žízeň. V dnešní době už moc táboráky nedělám, nicméně každá dnešní pečící trouba disponuje zpravidla kvalitním grilem, kde si mé brambory můžu udělat, kdykoli na ně dostanu chuť. Tak pojďme na to.

 

Suroviny:

Cca 1/2kg brambor (ideálně nových – ty neškrábu a nechám je i se slupkou)

1 větší nebo 2 menší voňavé klobásy (ideálně čabajka, dunajská klobása ap)

1 cibule

2 rajčata

3 papriky (ideálně zelené sezonní slovenské pálivé)

3 stroužky česneku

Chilles dle chuti (pokud papriky nepálí)

Curry cca 1 lžíce

Pepř cca 1 lžička

Sůl dle chuti

Olej stolní cca 3 lžíce

Alobal

 

Postup:

Brambory nakrájíme na kolečka nebo čtvrtky, vložíme do větší mísy, zakápneme olejem, a přidáme curry, pepř a vše řádně promícháme.

 

Potom přidáme pokrájené další suroviny – tedy cibuli na plátky, rajčata na čtvrtky, papriku na proužky, česnek na plátky, klobásu na kolečka a opět vše promícháme.

 

Přisolíme, je-li třeba, přidáme chilles a zase důkladně promícháme.

Teď si připravíme alobal, naklademe na něj promíchanou směs z mísy a důkladně zabalíme, balíčky položíme na plech.

 

Rozpálíme v troubě gril na 200°C a na horním roštu grilujeme cca hodinu.

A je li k dispozici táborový oheň, to je úplně nejlepší. Vložte balíčky do žhavého popela také cca tak na hodinku.

Pochoutka zaručeně exkluzívní.

 

Přeji vydařené léto s letními pochoutkami.   

 

Pavel  Čermák – Svět dobrého jídla