Netajím se náklonností k pokrmům z mořských živočichů. Proto mne vždy potěší nějaká obchodní akce, kde se dá třeba i za výhodnější cenu „mořské potvory“ pořídit. Narážím v Lidlu na olihně nebo chcete li kalamáry. Platí to za jedno a samé. Oliheň je mořský živočich ne zrovna vábného tvaru. Na rybím trhu třeba v Itálii narazíte obvykle na čerstvé, nevykuchané olihně, které je třeba samozřejmě vykuchat. Přiznám se, že tuto nepříjemnou práci jsem nikdy nedělal a proto dávám přednost možná dražším, ale již vykuchaným živočichům. Pak už stačí jen maso opláchnout ve vodě od případných zbytků písku, tubusy nakrájet na kroužky a věnovat se rozličné kuchyňské přípravě. Těší mne, že v Lidlu koupené olihně jsou vykuchané v úhledné půlkilové krabičce, jen se dát do přípravy. Cestovat za pochoutkami nyní nelze, radujme se tedy z dobrého jídla alespoň doma. Zkouším přiložený recept a těším se na výsledek. Směle do toho, kdo si věří, má úspěch zaručen.

 

Suroviny:

400g italských špaget z tvrdé pšenice

500g olihní (vykuchaných a opraných)

8 stroužků česneku

1 červená cibule

250g cherry rajčátek

100ml suchého vína

Hrst petrželové natě

Olivový olej

Mořská sůl – čerstvě mletá

Pepř – čerstvě mletý

Chilles dle chuti

 

Příprava:

Vše si připravíme pěkně do mističek, talířků, aby potom šla práce rychle od ruky.

Oloupeme česnek a nakrájíme na plátky.

Oloupeme cibuli a nakrájíme na nudličky.

Oprané olihně, tubusy nakrájíme na kroužky, chapadélka, jsou -li malá, necháme, jak jsou.

Cherry rajčata nakrájíme na půlky.

Odlijeme si decku vína do skleničky.

Připravíme si drobně nasekanou petrželovou nať.

Nakrájíme přiměřené množství chilles, dle chuti.

 

Dáme vařit osolenou vodu na špagety, do vroucí vody dáme špagety a vaříme al dente cca 7 minut.

 

Vlastní přípravu na pánvi načasujeme před dovařením špaget, protože vše by mělo pak následovat rychle.

Do pánve nalijeme trochu olivového oleje a rozpálíme cca 1 minutu. Přidáme plátky česneku a orestujeme do zlatova. Pak přidáme cibuli, necháme mírně zesklovatět.

 

Přidáme nakrájené olihně, krátce zarestujeme. Ochutíme pepřem, solí, přidáme půlky rajčat, podlijeme vínem a necháme provařit.

 

Mezitím, co se uvařily špagety, je přímo z hrnce přidáme ke směsi na pánvi, nevadí, že nebudou okapané, trocha vody ze špaget konečné konzistenci jen prospěje. Krátce vše společně ještě provaříme, v závěru dochutíme sekanou petrželí, chilles, olivovým olejem dle chuti a je hotovo.

 

Na talíři ještě nazdobíme petrželí a čerstvě mletým pepřem. Luxusní jídlo pro 4 osoby za cca 200Kč, to je přeci paráda!

 

Musím konstatovat, že jsem si velmi pochutnal, což přeji i vám, čtenářům mého Světa dobrého jídla.

 

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla