Dejte si ruku na srdce, znáte zeleninu fenykl? Většina z nás zná semínka z této rostliny, používaná jako koření. Hlízy jsou v našich zeměpisných šířkách řízků a vepřové se zelím méně známé, ač v  obchodní síti našich prodejen jsou už léta rozšířené. Možná jste právě nedávno procházeli kolem regálu, kde fenykl byl a ani jste netušili, jak dobrá je to zelenina. Květák je teď poměrně drahý, tak co zkusit k obědu právě třeba fenykl? Je rozšířený hodně třeba ve francouzské kuchyni. Francouzi jej s oblibou jedí jen tak vařený, přelitý rozpuštěným máslem, s vařeným bramborem a stejně tak si fenykl připravíme i my. Věřím, že potom již kolem regálu s fenyklem budete procházet s jistotou si také pro něj sáhnout a připravit si tuto chutnou zeleninu k snědku. Nebudete litovat. Vybírejte menší čerstvé kousky. Ty jsou chutné celé i s natí, není třeba je nikterak loupat. Ty větší jsou dužnatější a doporučuje se sloupnout první vrstvu a odstranit stonky. Vše se pak připraví zpravidla za půl hodiny v jednom hrnci s vroucí osolenou vodou.

 

Suroviny na 2 porce:

2 fenykly

4 brambory

100g másla

Sůl

(chilles pesto, čerstvá bazalka)

 

Příprava:

Do většího hrnce dáme vodu, osolíme ji, přivedeme k varu.

Do vroucí vody vhodíme brambory ve slupce a fenykly, cca 30 minut společně přiklopené vaříme.

 

Nožem zjistíme, zda je zelenina měkká. Z pravidla ta půlhodinka stačí, ale kdyby ne, brambory vyndáme, ty budou měkké určitě a fenykl ještě dovaříme. Nůž by jím měl lehce projet, pak je správně vařený.

V kastrůlku si rozpustíme máslo.

Brambory oloupeme, dáme na talíř, přidáme fenykl, rozpůlíme jej a přelijeme rozpuštěným máslem, osolíme a můžeme si pochutnávat.

Já pro větší pikantnost přidal do rozkroje ještě chilles pesto a  ozdobil lístky bazalky.

Rychlé, jednoduché, neobyčejné, chutné.

 

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla