Losos je vhodný na přípravu sushi a čerstvého lze konzumovat za syrova. Mám lososa velmi rád a oblíbil jsem si zejména tatar z této ryby, na který vám prozradím recept, jak si jej sám dělám. Věřím, že se také stane nedílnou součástí vaší slavnostní tabule.

 

Základní suroviny:

250g filet lososa

špetka hrubozrnné mořské soli

2 lžíce olivového oleje

½ limetky

špetka bílého pepře

1 jarní cibulka

Můžeme ještě přidat:

½ kávové lžičky pikantní hořčice (nejlépe dijonské)

špetku sekaného kopru

 

Příprava:

Filet lososa zbavíme kůže, jde to docela dobře. Na jednom konci kůži nařízneme ostrým nožem a pak ji rukou mírným tahem stáhneme, přičemž si můžeme pomáhat nožem.

Stažený filet nakrájíme podélně na tenké plátky, plátky nakrájíme podélně na nudličky a nudličky příčně nasekáme na drobné kostičky, které odkládáme na talíř.

Osolíme, zakápneme olejem , šťávou z limetky, promícháme vidličkou a mírně opepříme bílím pepřem a opět promícháme. Pak přidáme na kostičky nasekanou jarní cibulku a zase promícháme.

Fajnšmekři si tatar mohou vylepšit ještě přidáním kvalitní, nejlépe dijonské (francouzské) hořčice a špetkou kopru, což je třeba opět důkladně promíchat do tataru.

 

Vždy však dbejte na jemné kořenění a solení, abyste přísadami a kořením nepřebili lahodnou jemnou chuť lososa.

Tatar upravte do úhledné kopičky a dejte tak na ½ hodiny do ledničky, aby se spojily chutě a rozpustila se mořská sůl.

Podává se na topince z toustového chleba nebo na malém talířku jako tapas (chuťovka).

Dobrou chuť a radost z dobrého jídla

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla