Adventní čas, krásný čas, čas předvánočních příprav, čas mystických a čarovných pokrmů. Tradice se míjí s historií. Bavorská krajina a země Česká svou příbuznou gastronomií prostě patří k sobě. V Bavorsku je v předvánočním čase oblíben vcelku jednoduchý pokrm, který si teď společně uděláme. Připravíme si sladkou sváteční pochoutku s názvem „Auszogne“.

Dejme se do toho, nachystejme si:

  • 250 ml 3,5% mléka
  • 500 g mouky
  • 40 g droždí (1 kostku)
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 50 g másla, měkčené
  • 1 vejce
  • špetka soli

 

Kromě toho:

  • 25 g másla
  • Tuk na smažení (řepkový olej)
  • Dále třešňový nebo švestkový žehour – polevu
  • Kysanou smetanu nebo plnotučný tvaroh
  • Moučkový cukr na práškování
  • pro fajnšmekry třešňový nebo švestkový destilát

 

Příprava:

Dáme mouku do velké mísy a vytlačíme v ní koryto. Rozdrobíme tam droždí a přidáme cukr a teplé mléko. Klidně si ale kvasnice s droždím a cukrem můžeme rozmíchat v teplém mléce v hrnku a směs vlít k mouce do toho korýtka. Nechám to na vás.  Lehce vlitý obsah posypeme ještě moukou a řádně směs promícháme v celistvé těsto. Přikryjeme a necháme to vykynout na teplém místě 10-15 minut. K tomu poslouží místo u topení nebo trouba předehřátá na 50°C

Vejce, měkčené či rozehřáté máslo a sůl důkladně vhněteme do těsta. Zakryjeme těsto a necháme to kynout na teplém místě dalších 30 až 40 minut.

25g másla rozpustíme a necháme vychladnout.

Vytvoříme z těsta 12 míčů. Umístíme koule na lehce pomoučený vál, potřeme máslem a 15 min. necháme ještě odležet.

Rozpálíme si tuk

Vytvarujte z každé kuličky těsta s rukama placku, aby na okraji byl silnější okraj a prostředek zůstal tenký. Prosím, buďte opatrní, aby nedošlo k roztržení těsta uprostřed. Placka by měla mít velikost přibližně 10 až 12 cm.

Placky pak na rozpáleném oleji z každé strany cca 1 minutu smažíme do zlatova.

Hotové Auszogne polijeme třešňovým nebo švestkovým žehourem, ozdobíme kysanou smetanou nebo tvarohem, možno posypat moučkovým cukrem a nebudou li to konzumovat děti či abstinenti, dám si do žehouru ještě frťánka destilátu. Mňam!!!

Dobrou chuť a krásný předvánoční čas přeje Pavel Čermák

Svět dobrého jídla