Jakmile narazím na výhodný nákup něčeho od vepřového, neváhám a kupuji. Vepřové maso je v našich zeměpisných šířkách velice oblíbené a vznikají z něj výtečné pokrmy. Vzpomínám si na vyprávění režiséra Zdeňka Trošky, jak trpěl ve Francii, u všelijakých tzv. vybraných či zdravých jídel a vzpomínal na domácí českou kuchyni, přičemž já mu dával zúčastněně za pravdu. Nedávno jsem koupil vepřové kotlety a bylo zaděláno na dilema, podobně jak z filmu „Vesničko má středisková“, jak si je udělat. Ne tedy zrovna na šípkové omáčce, ale váhal jsem mezi srbským vepřovým kotletem a zapečenými kotletami na smetaně. Nakonec zvítězila ta druhá varianta, ale před tím jsem stačil z 5 kotlet ještě 2 kotlety zbaštit jen tak po přírodnu na grilovací pánvi, tak se do toho rychle dejme, dokud ty 3 kotlety jsou ještě vcelku v ledničce. A příště snad si připravíme slíbený recept na srbský vepřový kotlet.
Suroviny:
1-1,5kg brambor
3 ale raději 4 vepřové kotlety
¼ litru sladké alespoň 30% smetany
Knorr vývar nebo Podravku
Mletý pepř nejlépe čerstvě mletý
Postup:
Kotlety naklepeme,
a na okrajích nařízneme
Okořeníme je mletým pepřem a Knorr-vývarem nebo Podravkou, já pracuji s německým vývarem Knorr, který nevím jestli se v Čechách dá pořídit, ale Podravka je plnohodnotná.
Brambory nakrájíme na silnější kolečka
Do ohnivzdorné mísy naklademe vrstvu brambor, kterou okořeníme stejným způsobem,
dáme kořeněné kotlety a na ně opět naklademe brambory, které rovněž okořeníme.
To vše ještě za studena zalijeme smetanou, přiklopíme zapékací mísu víkem a dáme zapéct do trouby na 200°C
na 1 – 1,5hodiny, dokud brambory na povrchu nechytnou zlatavou kůrčičku.
A pak už jen servírujeme, dobrou chuť
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla