Je o mne známo, že miluji ostrá jídla. Dokonce tak ostrá, že pro normálního smrtelníka by tato jídla mohla být životu nebezpečná a to bez nadsázky. Před léty u mne byl kamarád Karel, něco málo (nebo více (-:) jsme vypili a téma rozhovoru se zavedlo na mé gurmánství a také na pálivé chilles. Měl jsem v té době v ledničce mexické Jalapeňo, což v současnosti považuji za docela čajíček. Karel projevil přání, že by v té době tuto exotickou kuriozitu rád ochutnal. Možná byl zvyklý tak maximálně na slovenské pálivé papriky či zahradní feferonky, ale přeci jen jalapeňo pálí trochu více. Chtěl se předvést a ukousl bez pokory půlku této papriky. V tom se začal dávit a dusit, slzy z očí, nezmohl se ani na slovo. Tak jsem přiskočil rychle pro sklenku s vodou a tak, tak se podařilo po chvíli záchvat zažehnat. Myslím si, že neměl daleko k zalknutí.

Existují však daleko pálivější papriky. Habanero, Naga Jolokia, Scorpion Morgue… patří opravdu k těm nejpálivějším na světě. Záleží ovšem na tom, kde jsou pěstované. Z prapůvodních vlastí většinou na africkém nebo asijském kontinentu, kde mají nejlepší vegetační podmínky se do Evropy moc nedovážejí. Většinou se pěstují v evropských sklenících a to má samozřejmě vliv na jejich pálivost. I tak však netrénovanému jedinci nedoporučují napoprvé s touto světovou špičkou experimentovat. K těmto paprikám se musí přistupovat s pokorou, bez frajeření a po dlouhodobém tréninku s nižšími „kubaturami“. Pak je vám odměnou to pravé opojení capsicinem, pálivou složkou obsaženou v papričkách. Habanero z evropské provenience je dnes pro mne pálivá paprika, kterou vnímám, ale dokážu k jídlu sníst klidně celou tuto papriku. Naga je trochu pálivější, je li dobře vypěstovaná, mám před ní pokoru a respekt. Naga je trochu zrádná. První nakousnutí neznamená nic moc, nutí ukousnout více, ale pak se rozjede a je to tanec. Do nedávna byla za nejpálivější papriku na světě považována Scorpion Morgue Red. Bohužel tento skvost jsem neměl tu čest ochutnat.

Dnes však je tomu jinak a existuje ještě pálivější „zabiják“, vzniklý křížením Habanera a Nagy. Jmenuje se Carolina Reaper Rot (nebo Red) – viz horní obrázek této krasavice. Srdce mne zaplesalo, když se mi Carolinu podařilo koupit. Nepatří k nejlevnějšímu artiklu. 50g balíček sčítající asi 4-5 kousků této feferonky stojí přibližně jako 1kg průměrného vepřového masa. Ale takový skvost prostě člověk jako já musí okusit. Experimentuji s pokorou a pálivost se projevuje už při prvním malém nakousnutí špičky. Je to vážně rána i na mne zkušeného. K jídlu 1, maximálně 2-3 mini zakousnutí a máte o peklo v ústech postaráno. Snědení celé papriky na posezení by asi zabilo i mne, to je prostě nemyslitelné. Do guláše dávám tak 3 úzké proužky, provařením se pálivost trochu strhne, ale i tak pálí znamenitě. Jinak se dá bezvadně využít k výrobě různých ostrých past typu sambal olek, sriracha či ochucovadla typu tabasco ap. Tím se trochu zvedne přidaná hodnota při vyšší pořizovací ceně, protože tato dochucovadla také něco stojí a dá se jich v domácím prostředí vyrobit opravdu větší množství. Koukám na zemi původu, píší tam, že světlo světa spatřila ve Velké Británii, vidno, pěstitelé ji dali potřebné životní podmínky, aby takto dozrála ke své plné kráse. Oficiální údaje říkají, že má asi 2.200.000 SCU stupnice pálivosti. Pálí ďábelsky, pálí vražedně, pálí životu nebezpečně. Okusil jsem nejpálivější papriku na světě. Překoná ji ještě nějaká?

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla