Nedávno, když mne po ránu honila mlsná, v ledničce toho moc nebylo, přemýšlím, co si udělat dobrého. Koukám, konzerva červených fazolí ve špajzu a nápad byl na světě. Mexická polévka uspokojí chuťové buňky mlsouna a ještě hezky zasytí. Myslím si, že s nadcházejícím Silvestrem bude fungovat i jako skvělý vyprošťovák.

 

Suroviny na 1,5L polévky:

250g – 1 konzerva červených sterilovaných fazolí

1 lžička provensálského koření

½ lžičky drceného kmínu

3 lžíce rajského protlaku

½ tabulky hořké čokolády

½ cibule

3 stroužky česneku

2 lžíce vinného octa 5%

1,5L vývaru (masox, Knorr Brühe apod.)

2 lžíce Mondaminu (nebo jíšku na zahuštění)

Chilli dle chuti

Pepř, sůl, maggi

 

 

Postup:

Do hrnce dáme pokrájenou cibuli, česnek, přidáme koření – drcený kmín, chilli, provensálské koření, pepř, sůl. Přidáme fazole a vše společně tyčovým mixerem rozmixujeme.

 

Do směsi přidáme rajský protlak, ocet, zalijeme vodou, promícháme a přivedeme k varu.

 

Přidáme masox nebo jiný instantní vývar – já dávám sypký Knorr Brühe, tak 2,3 lžičky. Koupíte ve většině bavorských supermarketů a je skvělý.

 

Takto vaříme cca 30 minut.  A teď pozor, důležitou ingredienci přidáme během vaření. Tou je hořká čokoláda, dávám tak ½ tabulky. Hořká čokoláda dodá tu správnou chuť a určitě na ni nezapomeňte. Ostatně, hořká čokoláda má podíl i v jiných mexických pokrmech, třeba v chilles con carne.

 

Před dovařením lehce zahustíme buď jíškou nebo světlým Mondaminem. Mondamin je německé zahušťovadlo, opět k dostání ve většině bavorských supermarketů. Pár minut zredukujeme, dokořeníme k naší chuti, třeba i polévkovým kořením a můžeme podávat.

 

Podávám s rožněnou cibulkou a krutony nebo tortilovými chipsy. Polévka má mít jemnou sladkokyselou chuť a samozřejmě má být pikantní až pálivá.

 

Dobrou chuť!

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla