K mým typicky letním pokrmům patří bezesporu lečo. Vím, že si jej mohu sice, díky celoroční dostupnosti zeleniny z dovozu, připravit v jakémkoli ročním období, nejraději jej mám však v létě, kdy jsou na trhu české nebo slovenské pálivé papriky, což považuji za neodmyslitelný základ tohoto pokrmu. Lečo musí pálit, a ač jde pálivost doladit různými dostupnými feferonkami, prostě z těch originál zelených paprik z česko-slovenské provenience je to lečo nejlepší. Dříve tyto papriky byly na trhu více, dnes člověk musí trochu hledat například po různých tržnicích. Mne se je z české provenience povedlo koupit v jednom obchodním řetězci, takže neodmyslitelný základ bychom měli, tak se mohu pustit do tohoto tradičního jídla.
Suroviny:
3/4 kg zelených pálivých českých nebo slovenských paprik
½ kg rajčat
1 cibule
3 kvalitní řeznické špekáčky
3 vejce
Špetka kmínu, pepře, soli, trocha stolního oleje nebo sádla
Postup:
Zeleninu opereme, cibuli oloupeme, papriku zbavíme jádřinců a zvlášť do každé misky nebo talíře si jednotlivou zeleninu nakrájíme na hrubší kostky nebo plátky. Tzn., že v jedné misce bude nakrájená zelená paprika, v druhé rajčata, a ve třetí cibule.
Pak oloupeme špekáčky od slupky a nakrájíme je na menší kostky.
V kastrolu rozpálíme olej nebo sádlo a orestujeme cibuli, až zesklovatí.
Přidáme nakrájené špekáčky a chvilku ještě restujeme na prudším ohni , až špekáčky pustí šťávu.
Přidáme nakrájenou papriku, špetku kmínu a za stálého míchání restujeme, až paprika trochu ztratí objem.
Nakonec dáme rajčata, pepř, sůl, promícháme, rajčata nám krásně pustí šťávu, tak není ani nutno podlévat a takto ve vlastní zeleninové šťávě dusíme pod poklicí cca 10 – 15 minut.
V závěru klepneme vejce, promícháme a ještě tak 10 minut za občasného míchání provaříme, případně dochutíme ještě solí a pepřem.
Lečo chutná nejlépe s novým bramborem, případně s chlebem a mělo by pálit. Nicméně slabší nátury, co pálivé nemusí , si mohou lečo připravit ze zelených paprik nepálivých, kterých je na trhu celoročně dost.