Zdravé stravování, …. hubnutí, správný životní styl…., to čteme, slyšíme, vidíme kolem sebe téměř denně. A kdo nemá tu správnou postavu svalovce s IQ tykve či kysličníkové blondýnky s vosím pasem, ten jako by ani nebyl. Jak vlastně chutnají ty krabičky s jídlem, co se staly fenoménem dnešní doby, baští je tzv. celebrity, propagují se v nejedné reklamě? Přiznám se, že na krabičkové diety obecně slýchám leckdy nehezké věci, ale vlastní zkušenost je vlastní zkušenost.

Rozhoduji se v testu využít známou společnost Zdravé stravování ze Strážnice na Moravě. Pyšní se v různých ranních pořadech celoplošných televizí, vyskakují na vás bannery při brouzdání internetem, jejich nápadná auta brázdí nejedno město či vesnici. Jídlo se vaří vždy den předem v jediné vývařovně v republice, ve Strážnici na Moravě a rozváží se s mnohými překlady po celé České republice, dokonce i na Slovensko. Už toto mne trochu zaráží, děsí a dává tušit cosi nepěkného, nečerstvého, ale jdu do toho a snad to Zdravé stravování ve zdraví přežiji…..

 

 

Celodenní menu „Pro zdraví“, 5000 kalorií (pz5CD) od Zdravé stravování s.r.o. – Strážnice na Moravě.

 

Snídaně – Vanilková jáhlová kaše s jahodami a pistáciemi

Vzhled – katastrofa. Na toto by dostal chuť snad jedině slepec a to, i kdyby to mělo chuť božské many. Přemáhám se to ochutnat…., vypadá to doslova jak když to vyzvrací pes,…. ochutnávám, nakonec chuťově je to vcelku v normě, nicméně, co také zkazit na jáhlové kaši, že?  Je tam utopená jahoda, po vylovení také pohledově nic vábného.

 

Svačina – Cibulačka s krutony

Vzhled – děs, konzistence děs a fujtajbl ještě větší. Opět ochutnávám s odporem, ale musím, abych napsal tuto reportáž. Chuť čehosi neurčitého, o chuti cibule nemůže být ani řeč. Polévce vévodí jakási sraženina a cosi se táhnoucího, snad laciný výrobní strouhaný sýr. Vážně bych talíř s tímto „čímsi“ rozhodně nedojedl. S nostalgií vzpomínám na cibulačku z pytlíku z Bavorska, tam alespoň jsou kusy cibule a má to šmak.

 

Oběd – Fusilli s krůtím masem

Foto jídla hovoří za vše a rozhodně nekopíruje propagační obrázky tzv. Zdravého stravování upravené fotoshopem. Co dodat? Opět vzhled pomejí pro prase! A to neomlouvá ani častá výmluva tzv. Zdravého stravování, že krabičky s jídlem cestují přes celou republiku, jsou vyráběny den předem atd. Tyto argumenty jsou spíš ostudou a odpuzením, než přijatelnou omluvou s přirovnáním k ceně, co jídlo stojí. Opět tedy pomíjím vzhled jídla, chuť jídla rovného průměrné závodce, kde však strávník zaplatí za jídlo pár desetikorun, mnohde nic, jelikož má stravu dotovanou. A ne přes 150Kč za jeden samostatný oběd (rozhodne li se trpět tuto stravu měsíc, dostane 20Kč slevu).

 

 

Svačina – Šunková rolka s křenovým krémem, knuspi

Vězni v nechvalně známých koncentračních táborech za války si myslím měli větší či srovnatelné porce, co tato svačinka. Ale zase na druhé straně, jsme ve Zdravém stravování, má se zde hubnout, ne přežírat, tak to asi tak má být. Z tácku na mne hledí 1, slovy „jeden“ přeložený plátek šunky, vedle několik hranolků bílé ředkve a knuspi, čili jakýsi knäckebrot. Nejprve vůbec nevidím křenový krém, pátrám, pátrám…. a cca čajová lžička se ho nachází v přeloženém plátku šunky. Koštují na špičku nože krém, chuť po všem možném, po poctivém křenu však ani náhodou. Převládá nakyslá chuť nízkotučného vydojeného tvarohu,… fuj tajbl. Naději vkládám do ředkve, raduji se, že alespoň nějaká přírodní chuť, ale mýlka. Ředkev nahořklá, což zase je asi účel, aby strávník nesnědl ani tuto pidiporci s chutí a řádně zhubl. Fikané! Ředkev i tvaroh navíc za dobu celodenní přepravy pustily vodu, tak je vše naložené v nevábné vodnaté směsi, „radost pohledět“. Ve finále si strávník může dát dva kousky knuspi, aby si snad drze nestěžoval, že ho ve Zdravém stravování trápili hlady. Jak chytré!

 

Večeře – Balkánský sýr se špenátem, ricottou a brusinkami, restovaná zelenina

Vzhled už odmítám komentovat, abych se neopakoval. Na toto prostě chuť od pohledu nemám. Kopička laciného špenátového protlaku (za ty peníze by mohl být použit špenát listový, hrubě sekaný a možná by to mělo lepší úroveň). Na něm pár drobečků balkánského sýru, ricotta (italský sýr ze syrovátky) je asi ve špenátu, vidím tam jakési nevábné světlé tečky a do toho všeho vkydnut na vrch kopeček brusinek. Během celodenní přepravy do sebe sýr nasákl sladkou chuť brusinek, špenát má sladkokyselou chuť. K tomu jsou pečené brambory ve slupce a grilovaná zelenina, opět společně ve vaničce krabičky, aby se asi zase chutě zeleniny a brambor za den přepravy řádně „propojily“. Tohle je atentát na gastronomii a ne jídlo pro lidi.

A cena za tento celodenní šmakec pro 1 osobu? Ve verzi 5000 kal. na den to stojí 394Kč včetně dopravy. A dá li strávník přednost koupit zajíce v pytli a uváže se odebírat tyto šmakulády celých 20 dnů, dostane slevu 20Kč. To však je pomalu ta nejlacinější celodenní verze. Ceny celodenního jídla kopírují hranici i kolem 600Kč/den/1osobu. V dnešní době je mnoho lidí, kteří nepoznali poctivou domácí stravu, v mnohých rodinách se vůbec nevaří, lidé si odvykli znát klasické chutě poctivých potravin, protože ty už dnes takřka neexistují. Navíc jsou ze všech stran bombardování reklamou, jak je třeba zhubnout, jíst tzv. zdravě a jak je to jednoduché právě s tou či onou dietou, s tím či oním jídelníčkem. Přidá li se k tomu nějaká přitroublá celebrita, co za tučný honorář udělá patřičnou reklamu, je „úspěch“ zaručen.  Mířím na to, že projekt Zdravé stravování má mnoho zákazníků a dokonce i spokojených, což vcelku nechápu.  Mnozí jsou spokojeni, dost je jich nespokojeno, jak svědčí příspěvky například na jejich Facebooku. Ale pořád je to velká škála lidí, co například i pro své velké pracovní vytížení jinou možnost nemají, než se stravovat podobným způsobem.  Já osobně bych tuto stravu neodebíral ani zadarmo. Pro mne toto jídlo má vážně hodnotu mínus nula. Ale jak často říkám, proti gustu žádný dišputát. Je li patentem hubnutí od Zdravého stravování nevzhledně odpudivá strava podivných chutí, celý den vláčena dopravou po celé republice, založena na nechuti strávníka jíst, pak projekt svůj účel beze zbytku naplňuje a mise je splněna. V tom případě však já raději zůstanu, jaký jsem, s pár kily navíc a s dobrým pocitem, když se mi povede něco dobrého uvařit či někde sníst a pochutnat si. Budu-li v časovém presu, objednám si dovoz čerstvého, právě připraveného jídla z nejedné nedaleké restaurace, který v této době skvěle funguje také a budu za stejné peníze dozajista více spokojen.

 

Zachovejte si lásku k dobrému jídlu stejně jako já a nenechte si prznit povědomí o dobrém jídle.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla