Silvestrovské oslavy už dávno odezněly a náš život se vrací do zaběhnutých kolejí všedních dnů. Nicméně mezi svátečními dny jsem zachytil v Bavorsku recept, který jsem si řekl, že musím zkusit. Gulášová polévka je oblíbena v Bavorsku stejně jako v Čechách a je velmi častým silvestrovským pokrmem. Myslím si, že zejména na novoroční ráno přijde velice vhod po bujaré noci jako perfektní vyprošťovák. A věřím, že si na polévce pochutnáte i v jakékoli roční, denní či noční době.

 

Tak jdeme na to!

 

Suroviny:

500g kvalitního zadního masa na guláš – kostky

2 cibule

1 menší očištěnou petržel

2 kapie

3 polévkové lžíce olivového oleje

1 polévkovou lžíci rajského protlaku

2 polévkové lžíce mleté pálivé papriky

1 polévková lžíce hladké mouky

250 ml červeného vína

425ml drcených konzervovaných rajčat

750 ml vývaru

několik kapek tabasca

½ polévkové lžíce kmínu

pepř

sůl

petrželková (celerová nať) a jarní cibulka

 

Postup:

Ve větším vhodném hrnci na oleji opečeme kostky masa.

 

Přidáváme: na kostky nakrájenou cibuli, na kostky nakrájené kapie a nakrájenou petržel. Vše s masem chvíli zpěníme.

 

Dále přidáváme: Rajský protlak, mletou papriku, promícháme a zaprášíme moukou, znovu vše promícháme.

 

Přidáme konzervu drcených rajčat, zalijeme vývarem a vínem a za stálého míchání na mírném ohni vaříme cca 10 minut.

 

Ochutíme pepřem, solí, kmínem, tabascem a na mírném ohni vaříme cca 45 minut, až je maso měkké.

 

V závěru přidáme nasekanou nať petržele nebo celeru a nasekanou jarní cibulku.

 

Polévku podáváme s chlebem, bagetou nebo jen tak samotnou, což mám nejraději.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla