Silvestrovské oslavy už dávno odezněly a náš život se vrací do zaběhnutých kolejí všedních dnů. Nicméně mezi svátečními dny jsem zachytil v Bavorsku recept, který jsem si řekl, že musím zkusit. Gulášová polévka je oblíbena v Bavorsku stejně jako v Čechách a je velmi častým silvestrovským pokrmem. Myslím si, že zejména na novoroční ráno přijde velice vhod po bujaré noci jako perfektní vyprošťovák. A věřím, že si na polévce pochutnáte i v jakékoli roční, denní či noční době.
Tak jdeme na to!
Suroviny:
500g kvalitního zadního masa na guláš – kostky
2 cibule
1 menší očištěnou petržel
2 kapie
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévkovou lžíci rajského protlaku
2 polévkové lžíce mleté pálivé papriky
1 polévková lžíce hladké mouky
250 ml červeného vína
425ml drcených konzervovaných rajčat
750 ml vývaru
několik kapek tabasca
½ polévkové lžíce kmínu
pepř
sůl
petrželková (celerová nať) a jarní cibulka
Postup:
Ve větším vhodném hrnci na oleji opečeme kostky masa.
Přidáváme: na kostky nakrájenou cibuli, na kostky nakrájené kapie a nakrájenou petržel. Vše s masem chvíli zpěníme.
Dále přidáváme: Rajský protlak, mletou papriku, promícháme a zaprášíme moukou, znovu vše promícháme.
Přidáme konzervu drcených rajčat, zalijeme vývarem a vínem a za stálého míchání na mírném ohni vaříme cca 10 minut.
Ochutíme pepřem, solí, kmínem, tabascem a na mírném ohni vaříme cca 45 minut, až je maso měkké.
V závěru přidáme nasekanou nať petržele nebo celeru a nasekanou jarní cibulku.
Polévku podáváme s chlebem, bagetou nebo jen tak samotnou, což mám nejraději.
Dobrou chuť
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla