Za minulého režimu byla v Československu „podpultovým“ zbožím a měli-li jste známého řezníka, občas byla k mání. Dnes v tržní ekonomice je v Čechách pro změnu bohužel neseženete vůbec, možná jdou extra do nějakých superluxusních restaurací, ale běžně o ně nezavadíte. Obešel jsem mnoho řeznictví a všude na mne koukali, jak bych spadl z Marsu, když jsem telecí játra požadoval. Neměli je ani v jistém mezinárodním velkoobchodním řetězci, kam chodí nakupovat mnohé hvězdy českého gastronomického byznysu. V Bavorsku se občas na pultech objeví, ale ani tam to není pravidelný artikl. Počítejte s cenou okolo 15€ za kilo. Mám li štěstí a na telecí játra narazím, ať už čerstvá nebo mražená, neváhám a kupuji je, protože tak často se mi to nepovede a věřte, že je to lahůdka, na kterou budete dlouho vzpomínat pro její špičkovou jemnost a lahodnou chuť. V Bavorsku tato játra prodávají již nakrájená na fajnové plátky, tak jediné, co musíte udělat je stáhnout blánu po obvodu, jemně naklepat a může se obalovat v mouce, smažit na oleji a baštit. Za pár minut je pochoutka hotová. A pro ty, co přeci jen koukají na tu trochu vyšší cenu, mám dobrou zprávu. Výborná jsou i játra hovězí, rovněž v Bavorsku v prodeji nakrájená na plátky. Jsou jen více prorostlá šlachovinou, tak tu je třeba vyřezat, z ořezu obvykle naškrábu ještě základ na játrové knedlíčky do polévky, stáhnout blánu z obvodu, naklepat a pochutnáte si skoro stejně. Nikdy jsem si nemyslel, jak dobrá a jemná jsou i játra hovězí. A za lidovou cenu do 4€ za kilo. A myslím si, že ta se koupí i v Čechách, i když tak krásně krájená na delikatesní plátky asi ne.

Tak se do toho dáme:

 

Suroviny na 2 porce:

300g odblaněných telecích jater

2 polévkové lžíce hladké mouky

½ hrnku dušené rýže

restovaná cibule

několik listů římského (či jiného zeleného) salátu

sojová omáčka

pepř, sůl

 

Postup:

Já dnes pracuji s telecími játry mraženými. Nechám je rozmrznout, opláchnu a osuším. Jsou tu 4 menší plátky na 2 porce, dokonce zbavené blány na okraji, ale přeci jen koukám, kousek blány na jednom kousku zůstal, tak ji ještě stáhnu.

 

Lehce každý kousek jater potom naklepu z obou stran.

 

Opepřím čerstvě mletým pepřem. Játra za syrova nesolím!!!!

 

Dám si vařit opranou rýži

 

Následně obalím játra v hladké mouce a cca 4-5 minuty z každé strany osmažím v předem rozpáleném oleji na pánvi.

 

Na talíři ozdobím restovanou cibulkou, mírně posolím, zakápnu sojovou omáčkou a podávám s dušenou rýží a s římským nebo jiným zeleným salátem.

 

Pak přátelé rozestelte postel a po dobrém jídle si dejte šlofíka, to určitě neuškodí.

Dobrou chuť, hlavně beze spěchu přeje

 

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla