Tuto krásnou rolku ze selátka bohužel v našich zeměpisných šířkách asi neseženete, ale stačí si udělat výlet k našim bavorským sousedům, což pro mnohé z nás již není problém a při troše štěstí „spanferkel rollbraten“ jistě koupíte – cena cca 7-9€/1kg. Ta moje je z Netta od pultu, pravda, prodavačka si mne raději zapsala na další den, protože při 1. nákupu jsem měl smůlu, rolka nebyla, jelikož ještě k tomu na ni probíhala akce. Tak mi ji trochu „protekčně“ schovala, zřejmě vidouce moji plnoštíhlou postavu a lačný žár v očích na tuto pochoutku. Ale mnohdy ji koupíte třeba v bavorském Penny v regálu s chlazeným masem bez jakékoli protekce. Je to vážně delikatesa a proto štěstí, když rolku dostanete, násobí radost z výborné pochoutky, kterou si teď společně připravíme. Základ receptu pochází rovněž z Bavorska. K pokrmům z této krásné německé spolkové země se budeme ještě spolu mnohokráte vracet. Rolku si budeme dělat na liškách, které se mi povedlo také koupit, ale nebudete li houby mít po ruce, klidně tam být nemusí, dejte třeba více zeleniny a přidejte ještě například vypraný pórek krájený na plátky. Kombinacím se meze nekladou. Hlavní je postup správného pečení.
 
Suroviny:
  • cca 1,5 kg selečí rolka
  • 1,5 čajové lžičky mletého kmínu
  • 3 polévkové lžíce středně ostré hořčice
  • 1,5 čajové lžičky majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 láhev tmavého piva
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel)
  • 2-3 cibule
  • 300g opraných lišek
  • 6 kuliček jalovce
  • sladká paprika
  • 500 ml vývaru
  • sádlo
  • listový špenát (mražený kostkovaný)
  • bramborový knedlík
Příprava

Hořčici s kořením (majoránka, kmín, paprika, sůl, pepř), smícháme na pastu. Maso pastou potřeme a alespoň 1 hodinu necháme odležet

Předehřejte troubu na 200 ° C. Přidejte maso na lehce vymazaný pekáč sádlem a přidejte oprané na kousky nasekané oprané lišky a napříč přepůlenou kořenovou zeleninu. Oloupeme cibuli a nakrájíme na větší kousky a také přidáme. Dále přidáme kuličky jalovce a na plátky nakrájený česnek.

Maso takto „na sucho“ pečeme asi 20 minut (příležitostně obracíme) a potom po straně nalijeme asi 500 ml vývaru a pečeme dalších cca 30 min.

Přidáme půl láhve tmavého piva a zase maso jednou otočíme a pečeme cca 20 min.

Poté maso znovu zalijeme druhou polovinou piva a pečeme dalších cca 30 minut, dokud maso je pěkně opečené a měkké. Kůží nahoru ještě maso pečeme cca 15 minut, aby kůžička získala krásnou zlatavou barvu.

Maso vyjmeme z pekáče a dáme do tepla, nejlíp zabalíme do alobalu.

Kořenovou zeleninu vyjmeme, zeleninu rozmačkáme na jemno, vrátíme do omáčky, rozmícháme a lehce ještě provaříme. Zelenina nám hezky omáčku zahustí.

Omáčku, je li ještě třeba dochutíme, pepřem a solí, maso vyndáme z alobalu, šetrně nožem odstraníme síťku, nakrájíme na plátky, vložíme zpět do omáčky a podáváme s knedlíkem a listovým špenátem.

Dobrou chuť se Světem dobrého jídla přeje všem milovníkům dobrých pokrmů váš Pavel Čermák