Dobrý voják Švejk sice prohlásil, že nejlepší škvarky jsou husí, ale vzhledem k tomu, že cena hus se dnes blíží pomalu k ceně kaviáru, se spokojíme s klasikou a tou jsou škvarky vepřové. Neskutečná pochoutka, zejména k pivu, která když se povede, budete se ještě dlouho olizovat, pokud si tedy nerozhodíte slinivku, když to s konzumací škvarečků přeženete. Na to tedy také pozor. Přiznám se, že já škvarky jím samotné, zapíjíce tekutým chlebem, tedy pivem.
Já experimentuji, připustil jsem, že by se to také nemuselo povést, proto kupuji jen 1/2kg sádla. Vzhledem k poměrně dlouhé přípravě a v současné době drahým energiím, zjistíte li, že se recept vydařil, udělejte si toho více, alespoň ze 2kg, ať máte do foroty. Nakonec se škvarečky povedly na výbornou a jen se po nich zaprášilo. Škoda, že jsem sádla nekoupil více. Vyškvařené sádlo v misce čeká na další využití v ledničce.
No vidíte, je li člověk šikovný a s fortelem k dobrému jídlu, připraví si tuto zabijačkovou pochoutku doma sám s přidanou hodnotou domácího sádla na smažení i k přímé konzumaci na chlebu s cibulí.
Suroviny:
500g vepřového hřbetního sádla
150ml vody
100ml mléka
Sůl
Příprava:
Sádlo nakrájíme na kostky cca 2×2 cm. Vložíme do kastrolu, ideálně se silnějším dnem, mírně podlijeme vodou a pomalu zahříváme.
Důležité: Vodu přidáme výhradně jen na začátku škvaření, nikdy ne v průběhu. Ideální teplota na škvaření sádla je cca 120°C. Ne více, ne méně, takže škvařte na mírném ohni.
A další důležitá věc: Poctivě stále sádlo míchejte. Vím, je to úmorné, můj zlepšovák je se na míchání v rodině střídat, ale to míchání a teplotu dodržte. Bude to mít vliv na konečný výsledek.
Když se sádlo rozpustí, přidejte mléko a stále míchejte. Mléko bude mít vliv na větší křupavost škvarků.
A už jen sledujeme barvu škvarků, stále mícháme a začnou li škvarky zlátnout, ochutnáváme. Počítejte s časem na škvaření cca 2 hodiny, při větším množství i déle. Škvarky by neměly být jako žvýkačka, ale křupat, rozplývat se na jazyku, takže až se vám to tak bude zdát, škvarky kovovým sítem vylovte, odložte stranou a za tepla osolte. Načněte dobré pivo, pochutnání zaručeno, na zdraví.
Sádlo nechte vychladnout a odložte do chladu na další využití.