Raclette je francouzský sýr určený na zapékání. Výhodou tohoto sýru je, že jde v podstatě zapékat téměř se vším. S brambory, se šunkou, se zeleninou, prostě co vás napadne. A proto mne tento sýr zaujal. Bohužel jsem dnes zapékal jen v pekáči, ale existuje speciální přístroj na zapékání raclette pochoutek, kam vložíte lopatky s porcemi na zapékání a po zahřátí a zapečení můžete hned podávat jednotlivé porce. Ale i tak si myslím, že se mne raclette zapékání povedlo, alespoň podle pochvalných reakcí mých hostů.

 

Suroviny pro 4 porce:

400g sýru Raclette

500g brambor

100g nakrájené šunky

50 g špeku

1 pórek

Koření: sůl, pepř, cayennský pepř, rozmarýn případně provensálské koření, oregano apod.

 

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na silnější plátky, osolíme, okořeníme a dáme zapéct v pekáči do rozpálené trouby na 180°C cca na 15 minut až změknou.

 

Pekáč s brambory vyndáme a naklademe na ně na plátky nakrájený špek, na kolečka nakrájený pórek (nezapomeňte ho důkladně opláchnout od zbytků skryté hlíny), na to položíme plátky šunky a na konec vše zakryjeme plátky sýra Raclette, můžeme navrch posypat špetkou cayennského pepře.

 

Vše cca 15 minut zapečeme na vrchním roštu v troubě na 180C, v poslední fázi můžeme na pár minut použít i gril.

 

Rozporcujeme a podáváme. Po pekáči se jen zaprášilo.

 

S láskou k dobrému jídlu

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla