Nevím, jestli tento recept pochází opravdu ze Srbska, ale jedno vím jistě. Ve starších českých kuchařkách nikdy nesměl chybět a oblíbil jsem si ho nejen já, ale každý, komu jsem srbské žebírko připravil. A je mne úplně jedno, že nekopíruje moderní trend vaření, jak propagují současné hvězdy kulinářského nebe. Podstata je se dobře najíst, pochutnat si, případně oslnit své hosty. A to si myslím, že pokrm, který si teď připravíme, zajisté splní.

Suroviny:

4-6 kotlet s kostí

Sůl, mletý pepř

Cca 50g sádla

3 papriky (kapie)

4-6 rajčat

4-6 lžic kečupu

½ litru vývaru

Zelená petrželová nať

 

Postup:

Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme nožem, aby se nekroutily při pečení.

 

Kotlety osolíme, opepříme a odložíme stranou.

 

Papriky zbavíme jader, nakrájíme na proužky a na sádle opečeme na pánvi.

Opečené proužky papriky přendáme do pekáče, dáme do trouby a rozehřejeme na teplotu cca 180°C

 

Mezitím, než se trouba rozpálí, si na pánvi zprudka opečeme opět na sádle kotlety, aby se zatáhly. Stačí jen opravdu krátce z každé strany. Zatáhlé kotlety pak dáme do pekáče do rozpálené trouby k paprikám.

 

Připravíme si v hrnci 1/2 litru vývaru

 

Rajčata nakrájíme na kostky a přidáme je opět k masu do pekáče v troubě.

 

Vše zakápneme kečupem, zalijeme vývarem, přiklopíme pekáč a cca hodinku dusíme do měkka

 

Nakonec posypeme sekanou petrželovou natí, podáváme nejlépe s dušenou rýží.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla