Koprová omáčka má své skalní příznivce i odpůrce. Mne vždy chutnala a proto nevidím důvod si ji neuvařit, když na ni dostanu chuť, jako právě nyní. Její příprava je nenáročná a cena také není závratná. Prozradím vám, že výborně chutná třeba i s natvrdo uvařeným vejcem nebo třeba s dušenou treskou. My se ale nyní budeme držet staré klasiky a připravíme si ji s hovězím masem

Suroviny:

1kg hovězího masa

cibule

 kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)

bobkový list

celý pepř

40g másla

60g hladké mouky

¼ L mléka

10g cukru

voda

ocet

sůl

sekaný kopr

houskový knedlík

Postup:

V receptu jsem použil jako maso hovězí pupek, ale vcelku můžete použít jakékoli hovězí maso vhodné na polévku, na vaření, dušení či pečení. Maso dáme vařit do osolené vody do tlakového hrnce spolu se zeleninou, bobkovým listem a několika kuličkami celého pepře. Vaříme cca 1h do měkka.  Maso vyndáme, dáme do tepla a vývar použijeme na výbornou silnou polévku, do které nakrájíme vyvařenou zeleninu, zavaříme nudle nebo játrové knedlíčky.

 

Z másla a mouky připravíme v přiměřeném hrnci bledou zásmažku, za stálého míchání ji zalijeme vodou, mlékem  a provaříme. Potom ji dochutíme solí, cukrem a octem. Nakonec přidáme na drobno sekaný kopr a odstavíme z ohně.

Maso nakrájíme ostrým nožem na plátky, dáme do omáčky a podáváme s knedlíkem.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla