Španělsko či Latinská Amerika, zejména Mexiko…, při vyslovení těchto oblastí se v nás evokuje temperament, slunné pláže, krásné moře, jedinečná hudba, karnevaly, noční rej a samozřejmě výborná specifická kuchyně. Ve španělsky mluvících zemích zcela jistě narazíte na studenou zeleninovou polévku, které se říká „Gaspacho“. Já jsem si ji velice oblíbil a zejména teď v létě se hodí do jídelníčku jako chutná nekalorická svačina či večeře. Příprava není složitá ani výrazně nákladná, a jestli máte po ruce tyčový mixer s vhodnou nádobou na mixování, můžeme se do přípravy Gaspacha společně pustit.

 

Suroviny:

¾ okurky hadovky
2-3 červené kapie
3/4kg rajčat
2 menší cibule
4 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
3 lžíce vinného octa
Šťáva z ½ citronu
Hrstka lístků čerstvé bazalky
3 lžíce rajského protlaku
¾ litru rajčatové šťávy
Na dochucení – mořskou sůl, cukr, pepř případně chilles

 

Postup:

Okurku, kapie, rajčata, cibuli a česnek nakrájíme na menší kousky, dáme do mixovací nádoby, přidáme bazalku a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixerem.

 

Přidáme olej, ocet, citronovou šťávu, rajčatový protlak a přilijeme rajčatovou šťávu. Směs promícháme. Ochutíme solí, cukrem, pepřem případně chilles, opět promícháme, ochutnáme a pokud chuť ladí, dáme polévku vychladit do ledničky a cca po 1 hodině můžeme podávat.

 

Chuť by měla být lahodně pikantní s nádechem do sladko-kysela. Gaspacho lze jíst samotné nebo třeba pro větší vydatnost s tortila chipsy či krutony.

Letní radovánky u dobrého jídla přeje

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla