„Chilles“, jak se zjednodušeně říká chilles con carne je pokrm z amerického kontinentu. Prapůvod má asi někde v latinské Americe či v Mexiku, ale rozšířený je od severu k jihu Ameriky. A nejen to. Jak už je zvykem, zajímavá jídla s rozvojem cestování získávají celosvětový formát a nejinak je tomu i u „chilles“. Dnes se z tohoto kovbojského pokrmu stalo celosvětově známé jídlo, které milují především milovníci ohnivé chutí na jazyku, mezi které se řadím i já. Tak si teď „chilles“ společně připravíme.

 

Suroviny:

500g mletého masa, mix hovězí – vepřové

2 cibule

1 konzerva pasírovaných rajčat

Cca 3 lžíce rajského protlaku

2 konzervy červených fazolí

5 stroužků česneku

½ tabulky hořké čokolády

Dle chuti chilles

1 lžíce oregana

Olej

Sůl

Pepř

1 lžíce mleté skořice

Třtinový cukr na závěrečné dochucení

 

 

Postup:

Nahrubo si nakrájíme cibuli a opečeme ji do hněda na rozpáleném oleji na pánvi. 

 

Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a opékáme do zhnědnutí. Přidáme rajský protlak, pasírovaná rajčata, rozlámanou čokoládu a lisovaný česnek. Toto vše podusíme cca 20 minut za občasného míchání na mírném ohni.

 

Přidáme scezené fazole, oregano, chilles dle chuti, mletou skořici, chvilku ještě redukujeme na mírném ohni za občasného míchání, můžeme přidat ještě třtinový cukr a je hotovo.

 

„Chilles“ jím nejraději jen tak samotné s nějakou zelenou salátovou oblohou, případně jako přílohu volte chléb nebo mexickou tortillu.

 

Pochutnání zaručené.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla