Žádná trachtace by se neměla obejít, mimo jiných tradičních pochoutek, o kterých byla řeč i na těchto mých webových stránkách, bez česnekové pomazánky. Trochu jsem studoval na internetu, kdo a jak česnekovou pomazánku dělá a věřte, že občas jsem se nestačil divit, co s touto pochoutkou lidé vymýšlí. Jednomu nechutná česnek, tak tam dá, aby se neřeklo, jen 2-3 stroužky. Jiný to zase chce mít dietní, tak ji dělá z nízkotučného tvarohu….. Česneková pomazánka fakt není dietní jídlo pro fajnovky, alespoň na způsob, co znám já a není ani pro odpůrce česneku. Pokud mne nechutná česnek, asi si raději uvařím krupicovou kaši a bude mi lépe, že.
Naštěstí si zachovávám zdravý rozum, nezamlžený přihlouplou propagandou tzv. zdravé stravy, a lásku ke klasické tradiční kuchyni. Česnek miluji a věřte, že je sám o sobě velice zdravý. Je to přírodní antibiotikum a dezinfekce. Naši předkové v něm spatřovali doslova všelék. Židé si bez několika stroužků česneku nedovedou představit žádný start do nového dne. Takže když já mluvím o česnekové pomazánce, je to skutečně česneková pomazánka minimálně ze dvou paliček česneku za účasti ostatních poctivých surovin. Takovou česnekovou pomazánku, co dělám já, nikde nekoupíte. Tu si musíte se mnou sami udělat.
Suroviny:
200g na hrubo strouhaného, ne moc tvrdého sýra (např. gouda)
200g taveného smetanového sýru, nejlépe ve vaničce
200g majonézy
1/4 másla
3 lžíce piva
Sůl
2 celé paličky česneku i více
Chilles paprika dle chuti (např. červené jalapeňo)
Postup:
Oba sýry důkladně smícháme s máslem (máslo nechte povolit při pokojové teplotě) a pivem.
Pak přidáme majonézu, drcený česnek, chilles, osolíme, řádně vše ještě promícháme a je hotovo.
Ideální na jednohubky nebo jako svačinka k bílému pečivu
Dobrou chuť
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla