Když jsem se dnes, den před Štědrým dnem, rozhodl dělat bramborový salát, ani jsem neměl v úmyslu recept zveřejňovat, tak jsem ani nefotil postup. Nejsem totiž moc „salátový typ“, většinou si jen zobnu salátu, aby se neřeklo, abych měl pak místo v žaludku na štědrovečerního kapra, kterého zbožňuji. Překvapila mne ale lahodnost tohoto salátu a proto se podělím o recept. Snad laskavý návštěvník mého webu promine absenci fotek na pracovní postup, jak je jinak zde zvykem. Ale ten recept je tak výborný, že zítra o štědrovečerní večeři se přetláskám nejen kaprem, ale i tímto salátem. Určitě bude chutnat i mým spolustolovníkům a pevně věřím, že i vám.

Suroviny:

1kg brambor vhodných na salát – typ A

Cca 200 ml láku z naložených okurek

250g mrkve

150g petržele

¼ celeru

2 jablka

3 cibule

Cca 5 sterilovaných okurek

4 vejce

2 lžíce hořčice

200ml rostlinného oleje

400ml kvalitní majonézy

Vinný ocet

2 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, špetka tymiánu

Sůl, pepř

 

Postup:

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a tymiánem do měkka a necháme je vychladnout. Potom vychladlé oloupeme, nakrájíme na menší kostičky nebo na to ideálně použijeme bramborové krájecí sítko, vložíme do menší mísy. Zalijeme nakrájené brambory v misce lákem z okurek, promícháme.

V kořeněné vodě dále uvaříme do měkka očištěnou kořenovou zeleninu, nakrájíme na kostičky do další misky.

Vejce uvaříme na tvrdo, oloupeme a oddělíme žloutky, které důkladně rozmícháme v další misce s olejem a hořčicí. Bílky nasekáme na kostičky a přidáme ke směsi se žloutkem.

Oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a  nakrájíme také na kostičky do další misky. Přidáme okurku také nakrájenou na kostičky.

Do další misky nadrobno nasekáme cibuli a spaříme vroucí vodou, scedíme.

Tak a teď jdeme do finále. Do velké salátové mísy vložíme všechny připravené suroviny z menších misek, osolíme a opepříme, ochutíme vinným octem a vmícháme majonézu. Důkladně vše promícháme, přikryjeme fólií a dáme do chladu odležet do druhého dne. Salát je však výborný už těsně po přípravě. Věřím, že to zvládnete stejně dobře jako já. Dobrou chuť.

Šťastné a veselé Vánoce, bohatého Ježíška.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla