Růžičkovou kapustu mám rád od malička. Ať už třeba v polévce nebo jako samotnou přílohu k masu. Pokud možno ji vždy mám v ledničce, ať už čerstvou nebo mraženou a když večer mne začnou dráždit darebné chutě, vždy poslouží jako doplněk večeře, který snad doporučí i dietolog neboť zeleniny prý nikdy není dost. V tomto receptu, který jsem před časem zachytil, je růžičková kapusta trochu vylepšena slaninou a myslím si, že je to přesně to pravé, co ji chybí k absolutní dokonalosti božského pokrmu. V dřívějších dobách tento pokrm sloužil sedlákům jako vydatné jídlo, v dnešní zhýčkané době je mnohdy využíván jako příloha k jiným masům. Já se spokojím s tou dřívější tradicí a nejčastěji si takto upravenou růžičkovou kapustu dělám k snídani nebo k svačině. Klidně ji zbaštím i samotnou, ale nedáte-li jinak, dejte si k ní kvalitní žitný chléb od dobrého pekaře.

 

Suroviny:

½ kg růžičkové kapusty

150g kvalitního, voňavého, dobře prosoleného špeku

plátek másla

sůl, pepř

 

Příprava je vcelku jednoduchá a zvládne ji i šikovné malé dítě:

Opranou růžičkovou kapustu rozkrojte na půlky, špek nakrájejte na plátky, připravte si plátek másla.

 

Rozpalte pánev, vložte do ní plátky špeku a orestujte je.

 

Následně přidejte růžičkovou kapustu, promíchejte se špekem a cca 10-15 minut společně osmažte, dokud kapusta nezměkne. Okořeňte solí a pepřem.

 

Přidejte plátek másla, promíchejte a ještě chvíli redukujte na mírnějším ohni.

 

Vhodný nápoj – pšeničné pivo

Příloha – buď samotné nebo žitný chléb

Tak dobrou chuť přátelé

S úctou k dobrému jídlu Pavel Čermák – Svět dobrého jídla