Minulý týden jsem měl narozeniny a od dcery jsem dostal mimo jiné dárek, který mne potěšil. Bavorské koření. A k němu zajímavý recept na bavorské výpečky. Realizace tohoto pokrmu na sebe nenechala dlouho čekat a jdu do toho. Trochu jsem si recept poupravil dle obrazu svého, asi jej nesestavoval rodilý Bavorák, protože by nepodléval maso vodou nýbrž pivem, ale já to hned uvedl do normálu, takže podlévejte jen kvalitním, nejlíp pšeničným pivem a bude to dobré. Ale proti gustu žádný dišputát, jste li zapřísáhlými abstinenty, kterých je v Čechách i v Bavorsku předpokládám minimum, klidně si to vodou podlévejte. Pivo je ale pivo a dodá pokrmu ještě lepší šmak.

Tak se do toho pusťme, ať se práší za kočárem

 

Suroviny:

Cca 1kg vepřového bůčku

150 g kvalitní anglické slaniny

3/4kg brambor

250g cibule

250g mrkve

4 stroužky česneku

Směs koření: Pepř na hrubo mletý, mletá červená paprika, mletý kmín, tymián, rozdrcený bobkový list, cukr – smíchejte přibližně ve stejném poměru

nebo si v kořenářském obchodě kupte směs Bavorská pečeně, s touto kořenící směsí pracuji i já

a

olej, sůl, pivo

 

Postup:

 

Na pánvi rozpalme cca 2 lžíce oleje plus 1 lžičku soli a 150g nadrobno nakrájené anglické slaniny, kterou nechme zesklovatět.

 

Přidáme 1 polévkovou lžíci smíchaného bavorského koření, cca 1 minutu ještě orestujeme a necháme zchladit, čímž získáme zredukovanou marinádu.

 

Bůček nakrájíme na větší kostky, je li s kostí, necháme i kost a přidáme marinádu, promícháme a necháme přes noc marinovat.

 

Marinované maso dáme do pekáče, přidáme na větší kousky krájené brambory, cibuli na plátky, mrkev také krájenou na silnější kolečka, prolisovaný česnek a lžičku soli. To vše důkladně promíchejme a podlijme tak 0,2dl dobrého piva. Zbytek samozřejmě do sebe a na další případné podlévání v průběhu vaření si načněme další.

 

To vše pečeme v troubě cca 1 hodinu přikryté druhým pekáčem. Potom pekáč sundáme a ještě tak ½ hodiny pečme nezakryté, aby se to vše hezky opeklo. Příležitostně samozřejmě podlijeme ještě pivem.

A je to, vzhledem k tomu, že už jsou tam i brambory bych si s přílohou hlavu nedělal.

Těším se stejně jako vy, až to bude hotovo a doufám, že si společně pochutnáme, dobrou chuť.

 

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla