Kdo by si nedal v těchto podzimních dnech na zahřátí nějakou dobrou polévku. Na selských trzích v bavorském okresním městě Chamu nejde odolat vůni syté polévky neboli eitopfu, připravovaném z pórku, brambor a dobrého párku, který se tamtradičně vaří ve velkém kotlíku k potěšení všech návštěvníků. Člověku, jako já, který se umí radovat z maličkostí taková poctivá lahůdka po ránu, udělá dobrou náladu na celý den. Rád se s vámi o svůj pocit pohody podělím.

 

Suroviny na cca 4 litry polévky:

1-2 pórky dle velikosti
4 brambory
1-2 cibule
2 větší párky
2-3 polévkové lžíce mouky
Cca 6 polévkových lžic sádla
Pepř, kmín, sůl, zelenou petrželovou nať, příp. pažitku apod.

 

Postup:

Podélně rozkrojíme pórek a důkladně jej propereme pod tekoucí vodou. Pak pórek nakrájíme na plátky.

Cibuli nakrájíme na kostičky.

Syrové brambory nakrájíme na kostky.

A párky také nakrájíme na kostky. Jsou li párky v silnějším střívku, raději je oloupeme.

V menším kastrolu si nejprve připravíme jíšku ze 2-3 lžic sádla a 2-3 lžic mouky, když je hotová, odstavíme stranou.

Do velkého, 4 litrového hrnce dáme 3 lžíce sádla a nejprve na něm lehce osmahneme nakrájenou cibuli.

Přidáme pokrájený pórek a také lehce osmahneme.

Pak pomalu do tohoto základu přiléváme vodu a přidáváme nakrájené brambory, osolíme a přidáme špetku kmínu a pepře. Provaříme cca 15 minut.

Poté vmícháme pomalu jíšku, přidáme pokrájený párek a dalších cca 10 minut provaříme za občasného míchání.

 

Na konec ještě ochutíme a ozdobíme pokrájenou petrželovou natí, případně ještě dokořeníme. Polévka-eintopf má být hustá, vydatná a klidně poslouží jako nenáročné hlavní jídlo.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla