Candát je vzácná sladkovodní ryba mezi labužníky velmi ceněna. Já jsem prvně candáta jedl již v dětském věku a dodnes si na tento chuťový zážitek vzpomínám. Připravit candáta je vcelku jednoduché, ale přesto se nesmíme dopustit zásadní chyby a to jej „přepražit“, nedej Bůh ho připravovat třeba ve friťáku. Pak totiž nevynikne jeho jemnost a vlastně pořádně ani nevíme, jakou rybu jíme. A to vzhledem k jeho vyšší ceně není zrovna ideální. Bohužel se tohoto nešvaru dopouštějí i mnozí rádoby profesionálové v českém pohostinství, co bez friťáku nedají „ránu“. Takoví by si „ránu“, pravda zasloužili!

I pokud jste rybáři, tuto rybu rozhodně nechytnete denně, proto se nejspíš vydáme candáta koupit do obchodu. Ve speciálkách s rybami se dají v pohodě koupit i čerstvé filety, trochu levněji vyjde filetovaný candát v mražené formě. Možná budete muset trochu pátrat, kde koupit, ale pokud na vás přijde štěstí, rybu si opatříte, odměnou vám bude lahodná delikatesa.

Já zde pracuji s candátem mraženým, již nafiletovaným a připravíme si jej na nejobvyklejší způsob, tedy na másle.

 

Suroviny:

450g balení mraženého candáta, 4-7ks filetů
¼ kostky másla
Cca 3 polévkové lžíce olivového oleje
Cca 1 polévková lžíce hladké mouky
Mletý pepř
Sůl

 

Postup:

Candáta rozmrazíme a filety osušíme.

Kůži lehce nožem příčně nařízneme, nebude se nám pak kroutit při smažení.

Stranu bez kůže posolíme, lehce opepříme a zakápneme olivovým olejem

Stranu, kde je kůže obalíme v mouce

Na pánvi rozpálíme máslo spolu s trochou olivového oleje a filety vždy kůží dolů!!!!! smažíme na středním ohni cca 4 minuty do křupava.

Je-li filet nízký, mnohdy to stačí a je hotovo.

Je li filet vyšší, ještě obrátíme cca na 1 minutu a na mírnějším ohni dosmažíme i z druhé strany. Konzistence ryby by měla být jemná s lehce křupavou kůží.

 

Podávám s vařeným bramborem, maštěným máslovým výpekem z pánve.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla