Padne večer, obchody zavřené, do velkého nákupu zbývají 2 dny, takže v lednici ani ve špajzu nic moc a mne honí mlsná. Ááá, ve špajzu se choulí balíček brambor a já nostalgicky zavzpomínám na bramborové lupínky, říkali jsme jim brambůrky, jaké bývaly v dobách mého mládí. Ty pravé, hospodské, mastné, smažené na oleji, řádně solené. To byla pochoutka! A mám jasno, co si udělám. Vyndávám brambory a jdu na to.

Suroviny:
½ kg brambor
sůl
olej

Brambory operu a i se slupkou nakrájím na velmi tenké plátky, které dávám do větší mísy.

Nakrájené plátky brambor spařím vroucí vodou, vodu vyliji, spaření ještě jednou zopakuji a zase vodu scedím.

Rozpálím olej v pánvi na nějakých 160-170°C, přiměřeně, ne moc velké množství bramborových plátků vkládám a smažím do zlatova.

Hotové odkládám do mísy, posolím a pak už si jen pochutnávám.

Přeji dobrou chuť a příjemné dlouhé zimní večery.

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla