Bývaly doby, kdy se humrová pomazánka vyráběla opravdu z pravého humra a byla ozdobou každého slušného lahůdkářství či rybárny. Jak šel čas, ceny šly nahoru, začala se nahrazovat masem z tresky. Pokud byla udělána poctivě, nerozeznalo se téměř, že není z pravého humra. A chápu, že dnes při ceně konzervičky pravého humra (Chatka) přes 500Kč by se z této dříve běžné pochoutky stala delikatesa jen pro vyvolené zbohatlíky. Kdo přesto chce ochutnat originál, doporučuji humří masou koupit v Německu. Například v bavorském Kauflandu je konzerva humřího masa cca za 4€.
Pojďme se ale vrátit k přípravě té falešné „humrovky“ z tresky. To, co dnes v současnosti produkují výrobci jako humrovou pomazánku, za to by zasloužili minimálně napráskat. Kdo měl tu „čest“ si v poslední době „humrovku“ koupit, stejně jako já, zaplakal nad „výdělkem“ a proklínal „prasata“, co něco takového pustí do výroby. V honbě za co nejnižšími náklady a co nejvyššími zisky pustí do výroby sajrajt a já se jen divím, že to lidé kupují. Jestlipak si management takovýchto „chemických závodů“ také pošmakává na svých výtvorech. Věřím, že na 1000% ne! Vrchol všeho je, že se leckde nahrazuje už i tak vydojená majonéza dokonce nízkotučným jogurtem pro tzv. příznivce zdravé stravy. To je pak korunovaný hnus. Takže z oblíbené pochoutky se dnes udělala nepoživatelná „kaše“, kde je více pojidel a náhražek, než masa a proto když si na humrové pomazánce chci opravdu pochutnat, musím si ji udělat sám. Pojďte to se mnou zkusit také.

 

Suroviny:

600g čerstvé nebo 750g kvalitní mražené tresky (snažte se koupit tresku čerstvou, s mraženou v ČR buďte obezřetní, ať nekoupíte více mražené vody než masa, mraženou tresku se kterou já v receptu pracuji, jsem koupil v Bavorsku – maso je zde kvalitní a vody minimum)
1-2 cibule
½ střední mrkve
Cca 300g kvalitní majonézy (s prokazatelným obsahem vaječného žloutku, nebo si ji udělejte domácí – vyšleháte žloutky, olej, přidáte ocet, sůl a je to, receptů na netu je dost)
sůl, pepř černý mletý

 

Postup:

Tresku uvaříme v pekáči podlitou trochou vody. Vaříme v troubě na 180°C cca 20-30 min.

Během vaření si nadrobno nakrájíme cibuli a nastrouháme očištěnou mrkev

Uvařené maso vyjmeme, necháme vychladnout, dáme do větší mísy, nožem jej nadrobno nasekáme a smícháme s připravenou mrkví i cibulí, okořeníme pepřem a solí.

Potom přidáme majonézu a řádně vše finálně promícháme.

Podáváme nejlépe s bílým pečivem

 

Dobrou chuť a radost ze společného vaření přeje

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla