Med je superpotravina a naši předkové jej dovedli využívat daleko lépe, než my v současnosti. Já, jelikož mám úctu k tradiční kuchyni, miluji med také. Původní záměr jsem měl udělat si česnekem špikovanou vepřovou krkovici, po Bavorsku opepřenou a nasolenou, podlitou pivem. Pak mne ale bleskl hlavou nápad to vše ještě vylepšit a potřít medem. Lidičky, po upečení v troubě mne výsledek tak potěšil, že se musím o recept podělit. Vážně dobré, výborné, neskutečně výborné, vynikající. Pojďte se přesvědčit, je to jednoduché. Nebudete litovat.
Suroviny:
Cca 1kg vepřové krkovice
2 paličky česneku
Sůl, pepř
Cca 4 lžíce medu
1/4l piva na podlití
Postup:
Krkovici v pekáči řádně nasolíme a popepříme, koření klidně ještě rukou vmasírujeme do masa.
Připravíme si česnek, oloupeme, větší česneky podélně rozpůlíme, menší ponecháme, jak jsou.
A jdeme špikovat, vhodným nožem uděláme do masa hlubší vpichy a strčíme tam jednotlivé stroužky česneku. Tak učiníme po celém obvodu masa. Ve finále na každou stranu masa dáme med a stejnoměrně jej rozetřeme po celém obvodu masa. Takto marinované maso dáme na pár hodin, nejlépe přes noc do chladu odležet.
V den D a v hodině H rozpálíme troubu na 180°C nebo si nastavíme automatiku na pečení vepřové pečeně na požadovanou gramáž (je-li vaše trouba touto ocenitelnou vymožeností vybavena). Maso v pekáči ještě podlijeme pivem a vložíme do trouby. Pečeme (cca 1kg) něco přes hodinu, sledujeme, když se vydusí pivo, podlijeme dostatečně vodou a dopečeme. Ve finále můžeme ještě maso „ozářit“ na pár minut grilem a můžeme se pustit do porcování poctivých porcí, podávaných v mém případě s bavorským bramborovým knedlíkem a s dušeným červeným zelím.