Med je superpotravina a naši předkové jej dovedli využívat daleko lépe, než my v současnosti. Já, jelikož mám úctu k tradiční kuchyni, miluji med také. Původní záměr jsem měl udělat si česnekem špikovanou vepřovou krkovici, po Bavorsku opepřenou a nasolenou, podlitou pivem. Pak mne ale bleskl hlavou nápad to vše ještě vylepšit a potřít medem. Lidičky, po upečení v troubě mne výsledek tak potěšil, že se musím o recept podělit. Vážně dobré, výborné, neskutečně výborné, vynikající. Pojďte se přesvědčit, je to jednoduché. Nebudete litovat.

 

Suroviny:

Cca 1kg vepřové krkovice

2 paličky česneku

Sůl, pepř

Cca 4 lžíce medu

1/4l piva na podlití

 

Postup:

Krkovici v pekáči řádně nasolíme a popepříme, koření klidně ještě rukou vmasírujeme do masa.

Připravíme si česnek, oloupeme, větší česneky podélně rozpůlíme, menší ponecháme, jak jsou.

A jdeme špikovat, vhodným nožem uděláme do masa hlubší vpichy a strčíme tam jednotlivé stroužky česneku. Tak učiníme po celém obvodu masa. Ve finále na každou stranu masa dáme med a stejnoměrně jej rozetřeme po celém obvodu masa. Takto marinované maso dáme na pár hodin, nejlépe přes noc do chladu odležet.

 

V den D a v hodině H rozpálíme troubu na 180°C nebo si nastavíme automatiku na pečení vepřové pečeně na požadovanou gramáž (je-li vaše trouba touto ocenitelnou vymožeností vybavena). Maso v pekáči ještě podlijeme pivem a vložíme do trouby. Pečeme (cca 1kg) něco přes hodinu, sledujeme, když se vydusí pivo, podlijeme dostatečně vodou a dopečeme. Ve finále můžeme ještě maso „ozářit“ na pár minut grilem a můžeme se pustit do porcování poctivých porcí, podávaných v mém případě s bavorským bramborovým knedlíkem a s dušeným červeným zelím.

 

Ježíš, to byla dobrota!

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla