Nedávno mne kamarád z Ruska poslal zajímavé video na ještě zajímavější pokrm na grilu. Hned jsem se tímto receptem inspiroval a vzhledem k tomu, že bylo včera datum mých narozenin, tuto specialitu dělám právě na tento můj významný den. A od toho i název.  Rychlé, jednoduché, jdeme na to.

 

Suroviny:

2 cca ½ kg kusy vepřového bůčku s kůží

½ kg brambor

4 cibule

4 rajčata

Rajský protlak

Alobal

Koření: Barevný pepř čerstvě mletý, sušená bazalka, sůl

 

Postup:

Okrájené brambory nakrájíme na silnější plátky, na plátky nakrájíme též rajčata a cibuli.

 

Děláme –li na venkovním grilu, propíchneme podélně maso jehlou, aby s ním šlo otáčet. Při přípravě na grilu např. v troubě, jako to připravuji já jehla ani není třeba.

 

Utrhneme si zdvojený alobal, extra na každý kus masa, aby dostatečně pokryl zabalení masa a zajistilo se neprotržení během manipulace. Na alobal položíme kůží dolů kus bůčku.

 

Maso obkládáme ze strany nakrájenými brambory, rajčaty, cibulí. Povrch masa i oblohu důkladně osolíme, opepříme barevným pepřem a posypeme v dlani rozemnutou sušenou bazalkou (získá tak výraznější chuť). Potom povrch masa potřeme rajčatovým protlakem.

 

 

Pak vše důkladně na těsno zabalíme do alobalu, pokud možno vytlačíme všechen vzduch. Necháme cca 1h odležet takto zabalené. Zbylé brambory a cibuli můžeme ještě extra zabalit do balíčků a dát také grilovat. Grilujeme li v troubě, položíme na plech.

 

Rozpálíme gril (gril v troubě na 200°C) a cca na 1h dáme grilovat, dle možnosti otáčíme cca po 10 minutách. 

 

Rozbalíme, servírujeme s výbornou šťávičkou a pochutnáváme si na netradiční dobrotě.

 

Mne se to povedlo na výbornou a věřím, že si pochutnáte stejně dobře jako já a všichni kolem mne o mých narozeninách. K zapíjení volte samozřejmě kvalitní a dobře vychlazené pivečko.

 

Dobrou chuť a na zdraví

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla