Cmunda, vošouch, reibekuchen… všechny tyto názvy v sobě skrývají název pochoutky, které se u nás obecně říká „bramborák“. Cmunda je to v jižních Čechách, vošouch v Čechách západních, reibekuchen v Bavorsku, potažmo v Německu a co já vím, jak se kde krajově ještě bramboráku říká. Mám bramborák rád nejen jako hlavní jídlo, pro rychlé zahnání hladu, ale třeba i jako přílohu k jiným pokrmům. Ty tam jsou doby, kdy se soukromník snažil udělat originální poctivý bramborák z čerstvé směsi a nabídnou ho svým hostům. Dneska podnikatel koupí ve velkoobchodě bramborák mražený, vyrobený někde-kdesi, aby náklady byly co nejmenší, šoupne placku do friťáku a je vymalováno.  „Dobrou chuť“. Fakt na takový šmakec chuť nemám a už jsem nad českými kšeftmany s gastronomií zlomil hůl. Většinou si tedy na bramboráku z restaurace či prodejního stánku nepochutnám a možná si od přepáleného tuku ještě rozhodím zažívání. Možná to pár restauratérů ještě poctivě dělá, tak ať mne neberou za slovo, má kritika jim nepatřila. Ale co s tím, když dostanete chuť na dobrý bramborák a nikdo kolem vás ho dobře neumí? Jednoduché řešení. Udělat si ho sami! Právě o tom bude následující recept.

 

Suroviny:

1kg brambor

1 palička česneku

Cca 100g kvalitního provoněného špeku

1 vejce

2 polévkové lžíce majoránky

½ polévkové lžíce mletého pepře

½ polévkové lžíce soli

3 polévkové lžíce hladké mouky

Cca 120g sádla na smažení

 

Postup:

Okrájíme brambory a na hrubém struhadle do větší mísy nastrouháme. Struhadlo doporučuji hrubé z důvodu, že mne tak konzistence bramboráku více chutná. Na jemném struhadle je směs taková kašovitá.

 

Do nastrouhané směsi přidáme prolisovaný česnek. Česnekem opravdu nešetřete a tu celou paličku, třeba i víc se nebojte dát. A jestli česnek rádi nemáte, bramborák raději nedělejte. Fakt česneku bramborák snese hodně. Přihodíme na kostky nakrájený špek.  Pak přidáme všechno koření, hlavně opravdu hodně majoránky, sůl, pepř vejce a vše důkladně promícháme vidličkou.

 

Potom přidáme mouku a zase ještě znovu důkladně promícháme, aby se vše spojilo. Tím je směs na bramborák hotová. Jen ještě jedna maličkost. Směs je nejlépe připravovat čerstvou a po rozmíchání vše rychle zdělat.  Rozhodně si směs na bramborák nedělejte do zásoby do ledničky.

 

Na pánvi rozpálíme sádlo, malou naběračkou nabereme směs a vytváříme malé placičky, které na prudším ohni smažíme cca 5 minut z každé strany do zlatova.

 

Odkládáme na talíř s ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk po smažení a nejlépe hned, za čerstva a tepla si smaženou voňavou dobrotu vychutnáme. Dobrou chuť.

 

S láskou k dobrému jídlu

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla