Třetí z houbových receptů završím známým českým pokrmem, houbovou omáčkou, která nesmí chybět u žádné houbové sklizně. Určitě na ni při houbařské žni nezapomeňte. Připravuji ji podle receptury z minulého století, takže vše osvědčené, jednoduché, pojďme na to.

 

Suroviny:

Cca 300g čerstvých lesních hub

Cca 50g sádla

Cca 50g hladké mouky

1 cibule

Cca 1dl mléka

Kelímek kysané smetany

Ocet

Sůl

Cukr

 

 

Příprava:

Nakrájené houby dáme na cca 20 minut vařit do 2l mírně osolené vařící vody.

Mezitím si v hlubší omáčkové pánvi ze sádla, mouky a cibule připravíme světle hnědou zásmažku.

 

K zásmažce za stálého míchání přidáme vývar s houbami, mléko a krátce provaříme do zhoustnutí.

 

Zbývá než doladit chuť octem a cukrem, případně přisolit, vše dle vaší chuti. K závěru pro zjemnění přimícháme ještě kysanou smetanu.  Na závěr ještě trochu provařit aby se všechny chutě zredukovaly, a je hotovo. Omáčka by měla být hustá, sladkokyselá s houbovým nádechem.

 

K houbové omáčce se jako příloha hodí houskový knedlík, rozpek nebo bílé pečivo. Já ji mám nejraději ale samotnou, jen tak.

Přeji dobrou chuť a bohatou podzimní houbovou úrodu

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla