Třetí z houbových receptů završím známým českým pokrmem, houbovou omáčkou, která nesmí chybět u žádné houbové sklizně. Určitě na ni při houbařské žni nezapomeňte. Připravuji ji podle receptury z minulého století, takže vše osvědčené, jednoduché, pojďme na to.
Suroviny:
Cca 300g čerstvých lesních hub
Cca 50g sádla
Cca 50g hladké mouky
1 cibule
Cca 1dl mléka
Kelímek kysané smetany
Ocet
Sůl
Cukr
Příprava:
Nakrájené houby dáme na cca 20 minut vařit do 2l mírně osolené vařící vody.
Mezitím si v hlubší omáčkové pánvi ze sádla, mouky a cibule připravíme světle hnědou zásmažku.
K zásmažce za stálého míchání přidáme vývar s houbami, mléko a krátce provaříme do zhoustnutí.
Zbývá než doladit chuť octem a cukrem, případně přisolit, vše dle vaší chuti. K závěru pro zjemnění přimícháme ještě kysanou smetanu. Na závěr ještě trochu provařit aby se všechny chutě zredukovaly, a je hotovo. Omáčka by měla být hustá, sladkokyselá s houbovým nádechem.
K houbové omáčce se jako příloha hodí houskový knedlík, rozpek nebo bílé pečivo. Já ji mám nejraději ale samotnou, jen tak.
Přeji dobrou chuť a bohatou podzimní houbovou úrodu
Pavel Čermák – Svět dobrého jídla