Jít na houby a neudělat si z nich smaženici by se dalo považovat téměř za neodpustitelný hřích. Jen se občas přu, jestli do smaženice přidat ještě vajíčko nebo ne. Já vajíčko nepřidávám, protože si myslím, že přebije výbornou houbovou chuť. Takže, za mne, bez vajíčka. Je to sezonní pochoutka, kterou si jinak během roku nedopřejete, tak se do toho pojďme společně pustit.

 

Suroviny:

Cca 300g čerstvých lesních hub

1 cibule

Lžíce sádla

Polévkové tekuté koření , lidově zvané magi

Špetka kmínu

Špetka pepře

Špetka soli

 

Postup:

Houby rozkrájíme na kostičky, cibuli také pokrájíme na drobno.

 

Na pánvi rozpálíme sádlo a cibulku v něm jemně orestujeme. Pak přidáme houby, promícháme a přidáme kmín. Nezapomeňte tam ten kmín dát teď na začátku, aby stačil změknout. Variantou je i kmín drcený. Chvíli vše společně restujeme za stálého míchání. 

 

Když houby po cca 5 minutách změknou, podlijeme vodou a dusíme do vydušení vody. Mezitím okořeníme pepřem, solí, zakápneme magi, promícháme, a až se voda vydusí, je hotovo. Podáváme s chlebem.

 

Dobrou chuť

Pavel Čermák – Svět dobrého jídla